KıbrısManşet

Hükümet netleşiyor

Bilindiğini üzere YSK, Cumhuriyet Meclisi’ne girmeye hak kazanan 50 milletvekilinin isimlerini 24 Ocak’ta açıklamış ve vekiller 31 Ocak’ta mazbatalar alındıktan 1 hafta sonra 7 Şubat tarihinde Meclis’te ant içerek görevine başlamıştı.

23 Ocak’ta yapılan erken genel seçimde seçime katılma oranı yüzde 58.23’te kalmıştı. KKTC Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçlarına göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti. TDP ise barajı geçemeyerek vekil çıkaramadı.

En son 7 Ocak 2018’de gerçekleştirilen genel seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili çıkarmıştı.

 

Olası hükümet formülü

Sucuoğlu’nun istediği hükümet modeli, herşeyde elini güçlü tutmak için ilk tercih olarak 7+3 ile UBP-CTP formülü. İkinci tercihte ise 8+1+1 ile UBP-DP-YDP bulunuyor. Diğer alternatiflere bakıldığında CTP ile kurulduğu taktirde Sucuoğlu 7 bakanlığa razı. Hatta CTP’nin direttiği taktirde CTP’ye 4 bakanlık bile verebileceği konuşuluyor.

2 küçük ortak kim olursa olsun 1’er bakanlık teklif edip kesin tavır ortaya koyan Sucuoğlu, UBP-CTP koalisyonu gerçekleşmezse, kan kaybeden veya yükselişe geçemeyen partilerin hükümette olma isteği yüzünden istediğini alacak gibi duruyor.

 

UBP-CTP : TOPLAM 42 VEKİL

Bu koalisyonun olması durumunda vatandaşı bıktıran, ‘biri zam yapsın biri eleştirisin’, ‘çok sayıda vatandaş yapıldı’ , ‘bu yasa geçmemeliydi’ vb. gibi muhalif söylemler ve bu en iyi kriz yönetimi olması gereken dönemde, hiç de zamanı olmayan tartışmalar, kararların birlikte alınacak olmasından dolayı ortadan kalkacak. Meclis’te yaşanan ‘Nisap sorunu’ ortadan tamamıyla kalkacak ve bu durumda ivedi görüşülmesi gereken yasalar, hemen alt komitelerden ve meclisten geçip yürürlüğe girebilecek. Bu istikrarlı hükümet modeli kuşkusuz halk için en iyisi olacak. Ankara’nın da desteklediği hükümet modeli olan geniş tabanlı ve sorunsuz bir hükümet modeline en yakın UBP-CTP hükümet modeli, ekonomik çözümler üretilmesi gereken dönemde ‘”elini taşın altına koymayıp hükümetten kaçma” söylentilerini de geride bırakacak nitelikte.

Olası bir koalisyonda başkanlara büyük görev düşen hükümet modelinde, şu an Kıbrıs sorununa doğrudan etki edebilecek hiçbir etki bulunmadığı için, sağ ve sol partilerin Kıbrıs meselesindeki görüşlerini ve görüş ayrılıklarını de ilgilendirmeyip herhangi bir çözümsüzlük yaratamaycağı gibi, bu konunun da sebep gösterilmesi hükümetten kaçma politikası diye nitelendiriliyor.

 

UBP-DP : TOPLAM 27 VEKİL

Böyle bir hükümet oluşursa, hükümet çalışmaları nedeniyle zaman zaman meclise katılamayacak olan bazı bakanların, meclis nisap sorunu yaşanacağı için teknokrat olarak atanacağı konuşuluyor. Fikri Ataoğlu’nun iki partili hükümette bile bir bakanlığı kabul etmesi, her hükümet modeli içersinde uyumlu hareket etmesi ve hükümetin tehlikeye düşebileceği bir konuda diğer hükümet ortağına hükümetin düşmemesi için herşeyde tamam demesi, DP’nin hükümette olma olasılığını güçlendiriyor.

 

UBP-HP : TOPLAM 27 VEKİL

“UBP ile kahve içmem” meselesi hala daha UBP tabanının hafızasından gitmeyen ve uzun zaman da gitmeyecek gibi görünen bir açıklamaydı. Tabiri caizse Özersay, bu kadar kan kaybını az koltuk sayısına rağmen bu ve buna benzer genel çıkışlarından dolayı yaşadığını hala daha benimseyememiş gibi duruyor. Faiz Sucuoğlu’nun aklında bulunan en son hükümet modeli olan ve teknokrat bakan meselesi bu şekilde de geçerli olacak olan bir hükümet modeli. Özersay’ın restleri hiçbir hükümet modelinde tutmamış ve her defasında hükümeti bozan ve HP’yi, hatta tüm halkı zor duruma düşüren olarak anıldığı için, halk tarafıdan hiçbir hükümet modelinde kabul görmeyip, ‘HP hükümet ortağı olmasın’ sesleri yükseliyor.

 

UBP-YDP TOPLAM : 26 VEKİL

Sucuoğlu prensibi, kesin olarak 26 sayısında hükümet oluşumuna izin vermeyecek hükmünde. Bir başka deyişle, ekonomik olarak zor dönemden geçtiğimiz bu zamanda, elini taşın altına koymaktan çekinmeyen ve her türlü riski göze alarak ‘Zoru Seviyoruz’ diyen Sucuoğlu, son ihtimal bu olsa bile, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’na iade edecek olup sırf koltuğa oturmak için hükümet kurmak istemiyor. Arıklı’nın belirli olaylarda rest çekmesi ve “Sucuoğlu ile hükümette bulunmam” açıklamaları bu ihtimali de düşük gösteriyor.

 

UBP-DP-HP TOPLAM 30 VEKİL

UBP tabanının HP hükümette olmasın söylemleri ve DP’de Serdar Denktaş’ın arazi meselesini neden gösterip 4’lü koalisyondan çekilerek hükümeti bozan Özersay’ın geçmiş dönemlerde DP’yi ekarte etmesiyle DP’de de Özersay’a bir olumsuz hava gözetleniyor. 2 Başbakan’ın olacağı düşünülen bu hükümet formülü gerçekleşirse hükümetin ne kadar süreceği merak konusu. Ataoğlu’nun bir bakanlığı kabul görmesi Özersay’ı rahatsız ediyor. Bu hükümet oluşumunda iki bakanlık isteyen Özersay’ın, Ataoğlu’nun tutumu yüzünden, ‘Özersay problem çıkarıyor’ denmemesi için 1 bakanlık sayısını kabul edeceği öngörülüyor.

 

UBP-DP-YDP : TOPLAM 29 VEKİL

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu’nun, “Kilit parti değil kitle partisiyiz” söylemi hükümette her halükarda olması beklenen DP için pek de gerçekçi gözükmüyor. Özellikle “Sucuoğlu ile hükümette bulunmam” diyen Arıklı’nın, halka hizmet için Sucuoğlu hükümetinde olmak istemesi, “UBP ile kahve içmeyiz” diyen Özersay’ın sarfettiği sözler ile hemen hemen ayni kıyasta.

 

UBP-HP-YDP : TOPLAM 29 VEKİL

Demokrat Parti’nin UBP’nin suyuna gittiği için hükümet dışı bırakılacağı sanılmıyor. Zaten bu hükümet tercihi pek yürümez algısı yaratıldı. Sebebi de Özersay’ın ve Arıklı’nın bulunduğu hükümetlerde baş gibi davranıp restler çekmesi. Bu oluşumda hükümette 3 Başbakan olacak yorumları yapılıyor.

 

CTP-DP-HP-YDP : TOPLAM 26 VEKİL

UBP’nin hükümeti kuramadığı taktirde görevi Tatar’a iade edecek. Tatar bu durumda hükümeti kurma görevini CTP’ye verecek. Diğer tüm partiler ile koalisyon kurulması şart yada yine bir geçiş hükümeti ile erken seçime gidilecek. Zira sayı CTP+DP+HP+YDP: 26.

Kısacası nisabın pençesinde bir hükümet modeli olur ve 4 farklı partiden 10 bakanlıkla, mecliste 26 sayısı genelde sağlanamayacağı için ipler yine UBP’nin elinde olur. Üstelik bu hükümet kararlarına da DP hariç diğerlerinin mutlaka birbirlerine farklı görüşleri olacaktır. Her Meclis gününde de 10 bakanlık bakansız kalmasına rağmen nisabın yine sağlanamayacağını düşünürsek, tam bir kaos yaşanması beklenen bu oluşumun da gerçekleşmediğini taktirde, erken genel seçim pek de uzakta değil gibi duruyor.

 

CTP-UBP : TOPLAM 42 VEKİL

Sucuoğlu’nun elini taşın altına koymamakla suçladığı Erhurman’ın, hükümeti kurma kapsamında UBP’ye de yapacağı ziyaretinde, Sucuoğlu’nun Erhurman’a söyleyeceği ilk cümle “Ben 24 vekille Başbakanlık’ı bırakmam” olacak. Burda bir yandan haklı olacak olan Sucuoğlu, o zaman “Şimdi halk için elini taşın altına koyma zamanı” açıklamasının her yönünü de düşünmek zorunda. Çünkü şu an en ivedi olan acilen hükümetin kurulmasıdır. Bu durumda çok zor günler geçirip, geçim sıkıntısı çeken ve sorunlara çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar, artık kimin Başbakan olacağını pek de önemsemiyor gibi. Zira perişan olan halk artık istikrarlı bir hükümet bekliyor.

Sadece zaman kaybına neden olacak olan ve kurulması imkansız olan, ve görevin CTP’ye verildiği takdirde CTP-UBP veya CTP-DP-HP-YDP hükümet modellerinde, Erhurman’ın Tatar’dan görevi dahi almaması ve direkt erken seçim kararı alınmasının, en doğru karar olarak nitelendiriliyor.

Bir yanıt yazın