Kıbrıs

“İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesinin ikinci etabı Pamuklu’da hayata geçirildi –

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar himayelerinde başlatılan “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesinin ikinci etabı Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi bünyesinde Mehmetçik’e bağlı Pamuklu köyünde hayata geçirildi.

Pamuklu’da eski ilkokul binası ipek böceği çiftliğine dönüştürülerek, tezgahlar kuruldu. İlk projede olduğu gibi ikinci projede de görev alan Hatay’dan gelen “Tevfik Usta” çiftlikte katılımcılara ipek dokumacılığında kullanılan kozadan iplik üretimini uygulamalı olarak gösterdi.

Projenin başlaması nedeniyle bölgede bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın eşi Sibel Tatar, yeni çiftliği ziyaret ederek, dut ağacı dikti.

Yeni çiftlikteki üretim faaliyeti 40-50 bin ipek böceği ile dut yapraklarının oluşmasıyla birlikte tahminen mart-nisan aylarında başlayacak. Çiftlikte aynı zamanda keçi ve koyun yünü değerlendirilerek keçe ve yün ürünlerinin üretimi de hedefleniyor.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nin Bafra Plajı’ndaki restoranında düzenlenen açılış etkinliğinde konuşan Sibel Tatar, projenin açılışında bulunmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu vurguladı.

Tatar, “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu” projesinin birinci etabını Akçay’da hayata geçirdiklerini ve ürünlerin satışının “Kozada” markasıyla Ercan Havalimanı terminalinde devam ettiğini ifade etti.

Sibel Tatar, üretmek ve üretimini karşılığını almanın inanılmaz bir duygu olduğunu kaydetti.

Projenin ikinci etabını Mehmetçik’te oluşturduklarını söyleyen Tatar, ikinci çiftliğin alt yapısının kurulduğunu ifade etti.

Projeye kadınların yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Tatar, çiftliğin Bafra Turizm Bölgesi’ne yakınlığı sebebiyle  ürünler üretildikten sonra  turistler için büyük ilgi alanı ve satış noktası olacağına inandığını söyledi.

Tatar, çiftlikte koza ile birlikte keçe ve yünü de çalışmak istediklerini kaydetti.

Sibel Tatar, ülkede  koyunlar ve keçiler kırpıldıktan sonra yünlerinin değerlendirilmediğini ve doğaya  atık olarak bırakıldığını belirterek Hayvancılar Birliği ile  görüşerek bu yünleri toplayıp keçe ve yün ürünleri üretmek istediklerini söyledi. Tatar, “ Gördüğüm arzu, istek, öğrenme isteği bu projeye olan inancımı artırdı” dedi.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, bölgenin gelişmesi, tanıtımı  için önemli olan projenin üretimi, üreticiyi ve kadınları desteklemesinden dolayı sevinç ve heyecan yaşadıklarını ifade etti.

Tuğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın himayelerinde başlatılan projenin  ikinci etabının bölgelerinde yapılmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Tuğlu, kırsal bölgede kadınların  ekonomik sosyal ve kültürel açıdan güçlenmesini sağlayacak olan projenin  hem ekonomiye katkı sağlayacağını  hem unutulmaya yüz tutmuş kültürü yeniden canlandıracağını belirtti.

“Bölgemizi kalkındırmak ileriye götürmek için  kadınlarımızla birlikte çalışacağız” diyen Tuğlu, Kıbrıs Türk kültürünün en güzel tanıtıldığı beldeye dönüşeceklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın