Kıbrıs

İskele Belediyesi ile Topçuköylü arıcılar işbirliğinde 2. Bal Festivali düzenlendi – Zımba Haber

Arı ve ürünlerinin halkla buluşturulduğu Topçuköy Bal Festivali’nin 2. Topçuköy de düzenlendi…

İskele Belediyesi ile Topçuköylü arıcıların işbirliğinde gerçekleştirilen festival; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Topçuköy’lü arıcılar adına festivalde bir konuşma yapan Derviş Osum, Topçuköy’de uzun yıllardan beri arıcılık yapıldığını ifade ederek ülke bal ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’inin Topçuköy’den sağlandığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Kozok da üretmenin önemine değinerek ülkede ki arıcılığın artık uluslar arası standartlarda gerçekleştirildiğini kaydetti.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da Topçuköy’ün uzun yıllardır arıcılık ile uğraştığını anlatarak, arı ve ürünlerinin halkla buluşturulduğu festivalde 7’den 70’e herkesin güzel zaman geçireceği etkinliklerin yer aldığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise Topçuköy’ün en eski bal üreten köylerden biri olduğunu anımsatarak, son 15 yılda ülkedeki hem bal üretiminin hem de kalitesinin ciddi oranda artığını söyledi.Üretimin ve üretenin her zaman yanında olduklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, festivalin hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da kültürlerin tanıtılarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine değinerek ülke bal ihtiyacının ciddi bir bölümünü karşılayan Topçuköy de üretimin artmasıyla birlikte ihraç olayının da gündeme gelebileceğini belirtti.

Başbakan Ünal Üstel ise üreten kesimlere desteklerinin sonsuz olduğunu ifade etti.

Ülke bal ihtiyacının tamamının yerli arıcılardan sağlanması için ellerinden gelen katkıyı yapacaklarını belirten Başbakan Üstel, hayvancı ve çiftçiyi de desteklemeye devam ettiklerini dile getirdi.

Başbakan konuşmasında Filistin’de yaşanan insanlık dramına da işaret etti…

İsrail’de acımasız bombalara maruz kalarak can veren filisin halkının acısını en derinden hissettiğini kaydeden Başbakan Üstel, 1974 öncesi Kıbrıs Türk halkının yaşadığını bugün Filistin halkının yaşadığını ve Türkiye hariç Dünya’nın da bu zulme sesiz kaldığını vurguladı.

Devlete sahip çıkılması için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm arayışlarına sonsuz destek verdiklerini anlatan Başbakan Üstel, festivalin düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de arıcılık mesleğinin önemine değinerek, arıların ekolojik sisteme de büyük katkısı bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Dünya’da hak ettiği yere yavaş yavaş geldiğini vurgulayarak, ülke gerçeğinin de Dünya tarafından farkına varılmaya başlandığını ifade etti.

Daha fazla üretmenin gelişmenin önünü açacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, azalan yağmur ve elverişsiz hava koşullarına rağmen arıcılığın artmasının değerli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkenin bal ihtiyacının tamamının yerli üretimden sağlanması gerektiğinin altını çizerek, yıllık bal üretimin 700 bin tona ulaşması için gerekenin yapılması gerektiğini anlattı.

Konuşmaların ardından bal festivali çeşitli etkinliklerle devam etti.

Bir yanıt yazın