Dünya

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürüyor – Zımba Haber

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürüyor.

İsrail’in derhal boşaltılmasını istediği Kudüs Hastanesi’nin yönetimi ve sağlık personeli, hastaneyi tahliye etmeyi reddederken, Hamas’a bağlı hükümet, ikinci bir hastane katliamı konusunda uyardı.

Hamas’a bağlı hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, AA muhabirine, Kudüs Hastanesi yönetimi ve sağlık personelinin, hasta ve yaralıların taşınmasının zorluğundan ötürü hastanenin tahliye edilmesini kabul etmediğini söyledi.

“El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına benzer yeni bir katliamın” yaşanmaması konusunda uyarıda bulunan Maruf, İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 12 bin kişinin de Kudüs Hastanesi’ne sığındığı bilgisini verdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in, abluka altındaki Gazze’nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi’nin tahliye edilmesini istemesine tepki gösterdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Kudüs Hastanesi’nin tahliyesinin istenmesiyle ilgili rahatsız edici haberler aldıklarını belirtti.

Ghebreyesus, “DSÖ’nün defalarca vurguladığı gibi aşırı kalabalık olan bu hastanelerin hastaları güvenli bir şekilde tahliye etmesi mümkün değil. Hastanelerin hayat kurtarma işlevlerini yerine getirmelerine izin verilmeli. Hastanelerin korunması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in, Gazze’de yerinden edilen binlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait 5 merkezin boşaltılmasını istediği belirtildi.

UNRWA Arap Çalışanlar Birliği Sekreteri Muhammed Şuveydeh, AA muhabirine, İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği UNRWA’ya ait 5 merkezden 4’ünün Gazze’nin güneybatısındaki Tel el-Heva, 1’inin ise kentin batısındaki Ensar Kompleksi bölgesinde yer aldığını kaydetti.

– Çatışmasının başladığı 7 Ekim’den bu yana 16 gazeteci yaşamını yitirdi

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze’de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim’den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

IFJ’nin internet sitesinden yapılan açıklamayla öldürülen gazeteci sayısı güncellendi.

Açıklamada, “Gazze’de, Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar 16 gazetecinin öldürüldüğü, çok sayıda gazetecinin yaralandığı ve kaybolduğu” ifade edildi.

– İsrail’in Gazze Şeridi’ne son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 352 Filistinli öldü

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana 1050 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

Filistin Esirler Cemiyeti Medya Temsilcisi Emani Serahine, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerine bu gece düzenlediği baskınlar sırasında ve Doğu Kudüs’te 100’den fazla Filistinliyi gözaltına aldığını söyledi.

Serahine, Hamas tarafından “Aksa Tufanı” saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail ordusunun Batı Şeria’da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 1050’ye yükseldiğini aktardı.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 352 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Gazze’deki Hamas’a bağlı hükümetin Medya Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti.

İsrail’in son 24 saatte Gazze’nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 352 Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktaran Maruf, Gazze Şeridi’nin ihtiyaç duyduğu yardım malzemelerinin girişinin sağlanması için Refah Sınır Kapısı’nın sürekli açık kalması çağrısında bulundu.

– Refah Sınır Kapısı, geçici süreyle açıldı

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılarak insani yardımların bölgeye girmeye başladığı bildirildi.

Hamas’a bağlı hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, UNRWA’nın “temel insani yardımlarının” Mısır sınırından Gazze’ye girdiği belirtildi.

Gazze’deki insani krize vurgu yapılan açıklamada, insani yardımlarla bölgede yaşayan halkın “sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarının” karşılanacağı aktarıldı.

Mısır Kızılayının Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid, Refah Sınır Kapısı’ndan İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne geçen ilk yardım konvoyunun 20 tırdan oluştuğunu belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Refah Sınır Kapısı’nı bir an için bile kapatmadıklarını ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanının insani yardımların geçişini engellediğini belirtti.

– 6 hastane boşaltıldı

İsrail ordusunun, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın, İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı aktarıldı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlikeler oluşturacağı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yakıt verilmeyeceğini duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere güney bölgesine yönelmeleri çağrısını yineleyerek, “Gazze Şeridi’ndeki insani durumun kontrol altında olduğunu” iddia etti.

Gazze’nin güneyine insani yardımların gireceğine işaret eden Adraee, “Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

– İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1756’sı çocuk, 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirmişti.

İsrail’in Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 12 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

TAK/BRT

Bir yanıt yazın