Türkiye

“Kıbrıs Gerçekleri” sergisi Ankara’da açıldı – Zımba Haber

 

“Kıbrıs Gerçekleri” sergisi Ankara Sanat Galerisi ve Müzayedecilik Evi’nde açıldı.

Serginin açılış törenine, KKTC‘nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk, Dr. Şebnem İlhan, Ankara Kültür Sanat ve Medeniyet Derneği Başkanı Eyüp Gökhan Özekin katıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Evren Başar, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Adası’nda 1950’lerin ortalarında başlayan ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar süren Türklere yönelik katliamların tarihin sayfalarında kanlı bir leke olarak yer aldığını belirtti.

 

Başar, Kıbrıs’ta yaşananları kamuoyunun gündeminde tutmak ve hafızaları tazelemek için düzenlenen serginin, Gazze’de benzer trajedilerin yaşandığı günlerde daha anlamlı hale geldiğini vurguladı.

Başar geçmişte Kıbrıslı Türklerin başına gelenlerin bugün Filistin’de yaşandığına işaret etti. Sergiyle geçmişten günümüze yaşanan trajedilerin görünür kılınması, Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı soykırım ile katliamların hatırlanması ve Kıbrıs’a dair hafızayı ve hassasiyeti canlı tutmak amaçlanıyor.

 

Kıbrıs’taki mezalime son veren “Kıbrıs Barış Harekatı”na kadar yaşananların ele alındığı sergide döneme ait çok sayıda fotoğraf, gazete ve haber notları yer alıyor.

 

Kıbrıs meselesinin kronolojik biçimde ele alındığı sergi, 24 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

Bir yanıt yazın