KıbrısManşet

KKTC Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Dönem Başkanlığı’nı devraldı…Savaşan: Başlıca hedefimiz Sağlık Turizmi’ni geliştirmek

Monako’da kurulan ve bugün 56 ülkenin yer aldığı Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nin Dönem Başkanlığı bayrağı, Girne Vuni Palace Hotel Kongre Merkezi’nde Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Belçika, Çin, Dubai, Fas, Hindistan, Kazakistan,Kırgızistan, Moldova, Romanya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan delegelerin katılımı ile gerçekleşen törende Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni temsilen Dr. Ahmet Savaşan’a devredildi.

Törene, konseyin 14 üye ülkesinden delegelerin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı FikriAtaoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Sağlık Bakanıİzlem Gürçağ Altuğraile KKTC’deki turizm ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren kuruluşların üstdüzey temsilcileri katıldı.

Başbakan Ünal Üstel törende yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yıllardır haksız izolasyonlar altında tutularak dünya ile bağları koparılmak istenmesine rağmen, dünyanın yüzden fazla ülkesi ile turizm, eğitim ve sağlıkbaşta olmak üzere hayatın pek çok alanında işbirliği yaptığını belirterek, DünyaSağlık Turizmi Konseyi’nin Başkanlık bayrağını devralmasının KKTC’ninuluslararası görünürlüğünü arttırmasının yanı sıra üye ülkelerle karşılıklıişbirliğinin gelişmesine de olanak yaratacağını vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, ülkeye eğitim, turizm, iş, sağlık gibi pek çok amaçla gelen yüzden fazla ülke insanına yüksek standartlarda sağlık hizmeti sunduğuna dikkatçeken Başbakan Üstel, Kuzey Kıbrıs’ın sağlık turizminin medikal yanı sıra,sağlığı koruma ve geliştirme alanlarında da eşsiz fırsatlar sunduğunu söyledi.Başbakan Üstel, KKTC’nin Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne Başkanlık yapacağıdönem içinde hükümetin Sağlık Turizmi’nin gelişmesi için özel gayret göstereceğinide sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da Dünya Sağlık Turizmi Konseyi “Bayrak Değişim Töreni”nin Kuzey Kıbrıs TürkCumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip olacağını ifade ettiği konuşmasında, Dr. Ahmet Savaşan’ın 2018 yılından bu yana Dünya SağlıkTurizmi Konseyi’nde yürüttüğü Başkan Yardımcılığı görevi süresince gerek KKTC’de, gerekse de Dünya’da sağlık turizminin gelişmesine önemli katkılarda bulunduğunun altını çizdi.

Ataoğlu, Kuzey KıbrısTürk Cumhuriyeti dönem başkanlığında üye ülkeler arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve ayrıca Kuzey Kıbrıs’a uluslararası alandan sağlık turizmiyatırımlarının gelmesi için gereken desteğin verileceğini vurguladı.

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da nüfusunun üç katından fazla sayıda Dünyanın dört bir yanından gelen turiste sunduğu kaliteli hizmetler ve 100 bin civarındaki uluslararası öğrenciye verdiğikaliteli eğitim sayesinde KKTC’nin dünyada turizm ve eğitim alanında tercih edilen bir ülke olduğunun altını çizdi.

KKTC’nin, sağlığa yaptığı yatırımlar ve turistik zenginliklerin yanı sıra sunduğu avantajlar ile sağlık turizminde gelişmek için gerekenözelliklere sahip olduğunu vurgulayan Altuğra, Sağlık Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’taSağlık Turizmi’nin daha da gelişmesi için gereken adımları atacağını söyledi.

DünyaSağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak da yaptığı konuşmada, konseyin; Monako’da, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik ArapEmirlikleri Dubai, Birleşik Krallık, Estonya, Hırvatistan, Hindistan, Nijerya,Panama, Polonya, Senegal, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’ın katılımı ilekurulduğunu ve bu gün üye ülke sayısının 56’ya ulaştığını ifade etti.

Uluslararası katılımla gerçekleşen törende Başkanlık bayrağının Hırvatistan’danKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne devredildiğini belirten Çakmak, yeni dönemde konseyin başkanlığını Dr. Ahmet Savaşan, Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığınıise KKTC Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yürütecek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Emin Çakmak, Kuzey Kıbrıs’tasağlık turizmi yatırımlarının artması için Bakan Ataoğlu ile yakın temastaolacaklarını da söyledi.Emin Çakmak, 2015yılında Ahmet Savaşan ile yola çıkarken hedeflerinin KKTC’yi sağlık üssü yapmakolduğunu ve Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanlığı ile bu hedefe bir adım daha yaklaşıldığını söyledi.

Dr Ahmet Savaşan ise Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nin uluslararası alanda sağlık turizm politikalarının ilerletilmesinde, sorumlu sağlık turizminin savunulmasında vesağlık turizminin ekonomik büyüme, kapsayıcı kalkınma ve çevreselsürdürülebilirliğe doğru itici bir güç olarak teşvik edilmesinde sektöre liderlik vedestek sunan çok uluslu bir kuruluş olduğunu dile getirdi.

Ahmet Savaşan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ninBaşkanlık döneminde 55 üye ülkenin her biri ile sağlık turizmi ve hayatın diğeralanlarında samimi ilişkiler kurmak için çalışacaklarını dünyaya duyurdu.

Ahmet Savaşan, stratejik, politik, ticari ve dini sebeplerlecazibesini yüzyıllardır yitirmeyen 10 bin yıllık köklü tarihe sahip Kıbrıs adasında1983 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dönem Başkanlığındaüye ülkelerin temsilcileriyle birlikte yapılacak çalışmalarla, sağlık turizmisektörüne bir bütün olarak hizmet etmeye ve dünya sağlık turizmi pazarınıekonomik olarak büyütmeye kararlı olduklarını söyledi.

KKTC” width=”500″ height=”281″ src=”https:www.youtube.comembed02n4IKE_gLA?feature=oembed” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen>

Bir yanıt yazın