Kıbrıs

KKTC Heyetinde yer alan sivil toplum örgütü temsilcileri basın toplantısında görüşlerini paylaştı – BRTK

KKTC heyetinde yer alarak Azerbaycan’da temaslarda bulunan bazı sivil toplum örgütleri Başbakan Ünal Üstel ile birlikte Dışişleri Bakanlığı Uğur Umar Konferans Salonunda değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Kadın Girişimciler Konseyi Başkanı Yaprak Özyalçın Azerbaycan’da kadınların birçok alanda önde olduğunu ifade etti.Özyalçın, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, siyasi, ticari, sosyal sorumluk ve kadını güçlendirme anlamında temasların devam ettirileceğine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner de, KKTC’nin, Türkiye Cumhuriyeti dışında da bir devlet olarak ağırlandığı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Devlet olarak algılanıp, böyle davranılması açısından bu ziyaret bizim için çok önemidir” dedi.Çağıner, “bundan sonra Kıbrıs Türkü’ne yüzünü dönenlerle değil olduğu gibi kabule eden devletlerle yola devam edeceğinz, KKTC tanınma yolunda ilerlemektedir, bunu orada da hissettik” dedi.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, geçmişte yapılan temaslarda tanınmamışlığın etkisi olduğunu, iyi niyete rağmen sonuç elde edilemediğini belirterek, bu kez sonuç odaklı çalışma yapılabileceğini gördüklerini söyledi.

Gürcafer “Bu Kıbrıs Türkü’nün varlığına hizmet eden çok önemli bir siyasi başarıdır. Bu nedenle bu işi bu noktaya getiren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz de bugüne kadar yapılan ilk ciddi, resmi ve verimli gezi olduğuna işaret etti.Turgay Deniz, siyasi ziyaretlerin ticaret çevrilmesi gerektiğine işaret ederek, Azerbaycan ziyaretinin çok verimli geçtiğini ve bundan sonra Azerbaycan’la yapılacak işlerde ticari işbirliğinin ortaya konulması ve yatırım ikliminin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

KITSAB Başkanı Orhan Tolun da,Azerbaycan ziyaretinde ilişkileri ilerletmek için görüşmeler yaptıklarını ve Türk devletleri içinde bir seyahat örgütü kurma kararı aldıklarını anlattı.

Tolun, ziyaretin kapsamı ve gördükleri yakınlık bakımından ilişkilerin daha da iyiye gideceği mesajı aldıklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası As Başkanı Mustafa Ersözlü de ziyaretin önemine dikkati çekti.Ersözlü “Azerbaycan’a ulaştığımız andan itibaren ilk kez bir devlet olduğumuzu onlar da bize hissettirdiler ki bu bizim için çok önemlidir. Bu bizi daha fazla motive etti ve ondan sonra yaptığımız temaslarda çok verimli gelişmeler oldu… Bundan sonraki ziyaretlerde Azerbaycan’a ürün satabileceğimizden eminiz” dedi.

Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Esenyel ise Azerbaycan’da önemli açılımlar sağladıklarını belirtti.Esenyel, Kasım ayı sonunda Azerbaycan-KKTC Üniversiteler Birliği oluşturulması için adım atılacağını, bunun devamının gelmesi için de çalışacaklarını söyledi.

Bir yanıt yazın