Manşet

“Lapta’nın Kökleri ve Kaybolan Meslekleri” belgeselinin galası yapıldı

 

“Lapta’nın Kökleri ve Kaybolan Meslekleri” belgeselinin galası yapıldı.

“Lambousa’dan Lapta’ya “belgeseli devamı niteliğini taşıyan 2 ayrı bölümden oluşan belgeselde, Laptanın yerli ailelerin kökleri ve akrabalık bağlarının Laptayla özdeşleşen ancak unutulmaya yüz tutan meslekleri ele alınıyor.

Le Chateau Lambousa Otel’de yer alan Galaya, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ ve çok sayıda Laptalı katıldı.

Lapta Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sultan Dolmacı Keskinel,dernek olarak, Lapta’nın kültürel tarihi zenginliklerini yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak,çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ da göreve geldiği günden bu yana, beldede bu gibi önemli faaliyetlere imza atan derneklere destek vermeye çalıştıklarını belirterek, pandeminin getirdiği ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu katkıları arzu edilen noktaya taşıyamadıklarını söyledi

Meclis Başkanı Zorlu Töre de, Kıbrıs Türk Kültürünün, farklı beldelerin, Kıbrıslı Türk kimliği ve Türk Milli Kültürünün bir birleşkesi olduğunu belirterek, bunların tümünün harmanlanarak geleceğe taşınmasının önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Halkının kendine özgü değerlerini geliştirmek , bulmak hepimizin görevidir”diyen Zorlu Töre, KKTC Devletinin makamlarının , yerel be merkezi yönetimlerin bu tür faaliyetlere daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayraı’nın ardından , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve bağımsızlığının kutlamaya hazırlandığını ifade eden Töre, Kıbrıslı Türklerin bu günlere gelmesine hizmet veren herkese minnetlerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında,Türk kimliği Osmanlı dönemine dayanan Lapta’nın , doğal, kültürel tarihi zenginlikleri, ve Kıbrıs Türk Turizminin başladığı yer olması nedeniyle ,ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, Aziz Kent’in tüm engellemelere rağmen ilk Kıbrıs Türk otelini açarak bu bölgeyi dünyaya tanıttığını anımsattı.

Lapta’nın , tarihiyle , geçmişiyle , insanının verdiği mücadeleyle KKTC’nin gönlüne taht kurmuş bir bölge olduğunu dile getiren Tatar, beldenin değerlerini gelecek nesillere taşımak için çalışan derneği kutladı.

Tatar “Bu bölgenin potansiyeli çok büyüktür. dolayısıyla bunu realize etmek , ona göre KKTC’nin geleceği için buralara hizmetler sunabilmek hepimizin görevidir. Hazırlanan belgesel milli arşivimizde yer alacaktır. Milli arşivimizde yıllar sonra tarihçileri diplomatlar, araştırmacılar bu belgeseli izlediklerinde, buradaki insanların kendi memleketlerinin geleceği, ekonomik kültürel kalkınması için ne hizmetler yaptığını görecektir”diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Tüm bu bilgilerin kayıt altına geçmesinin, uluslararası alanda egemen eşitlik ve 2 devletlilik temelinde bir antlaşma için verilen mücadelenin altyapısını teşkil ettiğini vurguladı.

Tatar, “Bize hep 2 devletliliğin altyapısı nerededir diye soruyorlar. 2 devletliliğin egemen eşitliğin altyapısı sizlersiniz, şehitlerdir, bu güne kadar verilen mücadeledir, kültürümüz, ekonominin gelişmesi için verilen mücadele ve bütün dünyaya haykırışlarımızdır.Dolayısıyla kimse bizim mücadelemizi hafife alamaz”dedi.

Bu güne kadar Kıbrıs Türk halkının varlığının bekası için verilen her mücadelenin odak noktasında, KKTC sevgisi olduğunu dile getiren Tatar, kim ne derse desin KKTC’yi daha güçlü bir şekilde geleceğe taşımak için yollarına devam edeceklerini vurguladı

Konuşmaların ardından Lapta Kültür ve Dayanışma Derneği Lapta Esintileri Korosunun mini konseri ve belgesel gösterimi yer aldı.

 

 

Gecede, belgeselin hayat bulmasına katkı sağlayanlara ve Lapta Hesap İşinin bu günlere taşınmasında emeği olan Sıdıka Ruso’ya ,teşekkür plaketleri verildi.

Bir yanıt yazın