Kıbrıs

Larnaka Şehitleri anıldı

Milli Mücadele yılları ile 1974 Mutlu Barış Harekâtı sırasında Larnaka Sancağı’na bağlı birimlerde şehit düşenler düzenlenen törenle anıldı.

Larnaka Şehitler anıtı önünde yer alan tören saygı duruşu, saygı atışı ve ardından da İstiklal marşının okunmasıyla başladı.Daha sonra protokol sırasına göre çelenkler Larnaka Şehitler anıtına konuldu.

İskele Mücahitler Derneği Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu Larnaka halkının Rumların ENOSİS hayaline karşı kahramanca verdiği mücadeleyi anlattı.İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da Kıbrıs tarihinin kara bir sayfasını oluşturan, insanlık suçunun işlendiği, 21 Aralık 1963 tarihinin üzerinden 60 yıl geçtiğini hatırlattı

Sadıkoğlu “Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türklerine yönelik başlattığı silahlı saldırılara karşı, Larnaka Sancağımıza bağlı 43 köyümüzde yaşayan yaşlı, kadın ve çocuk çok sayıda vatandaşımız saldırılar karşısında ne yazık ki göç etmek zorunda bırakıldılar, büyük bir zulüm ile karşı karşıya kaldılar, ama mücadelelerinden asla vazgeçmediler” dedi.Rumların Kıbrıslı Türklere uyguladığı, etnik yok etme politikasının en acı olayının Larnaka’da gerçekleştirilen “Kayıp Otobüs” olayı olduğunu hatırlatan Sadıkoğlu, İskele Belediyesi olarak, Larnakalılar Derneği ve Kayıp Otobüs Aileleri Derneği ile uzun zamandır projesi üzerinde çalıştıkları Kayıp Otobüs Anıtının temellinin 27 Aralık tarihinde atılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise 60 yıl sonra şehitleri anarken mevcut koşulların KKTC gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiğine vurgu yaptı.“ Ada’da barışın ve huzurun devam etmesi için egemen ve eşitlik temeline dayalı bir anlaşmanın bizlerin kırmızıçizgisidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye Cumhuriyetinin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığı vazgeçilmezimizdir” diye ekledi.

Bir diğer garantör ülke İngiltere’nin mücadele yıllarında olduğu gibi şimdide sadece seyirci kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs politikasını tekrardan gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Türk halkı çok bedeller ödedi ve bu bedeller, bizleri devlet sahibi yaptı. Sürdürdüğümüz siyasetin altında da çok mücadeleler ve bedeller vardır. KKTC’de huzur içerisinde yaşıyorsak bu şehitlerimiz sayesindedir.Şehitleri rahmetle anıyorum” diye konuştu

Bölge okul öğrencilerinin okudukları şiirlerle devam eden Larnaka Şehitlerini anma töreni, dualarla sona erdi.

Bir yanıt yazın