KıbrısManşet

Lefkoşa’yı dilenciler bastı! Yanlarına aldıkları çocukları dilenciliğe alet ediyorlar…

Ülkemizde özellikle son dönemlerde birçok bölgede kendilerini acındırarak dilencilik yapan şahıslar artmaya başladı.

Lefkoşa’da, Lefkoşa Türk Belediyesi himayesindeki Açık Pazar çevresinde, pazarın kurulduğu dün öğle saatlerinde ısrarcı bir şekilde paraya ihtiyaç duyduğunu öne sürerek dilencilik yapan şahıslar, vatandaşların tedirgin olmasına neden oldu.

Açık Pazar önünde seyreden araçların yavaşlamasını fırsat bilerek camlarına yaklaşan, yollara atılıp duygu sömürüsü yapıp milletten akla mantığa sığmayan paralar koparan 5-6 kişilik bir dilenci grubunun ‘Organize’ bir şekilde dilendiği gözlemlendi.

TESPİT EDİLEBİLİR

Araştırıldığı taktirde kamera görüntülerinden kolaylıkla tespit edebileceği, toplumda huzursuzluğa neden olan bu kişilerin tutuklanması için yetkililerden girişim beklenirken, vatandaşlara ise, dilencileri gördükleri yerde polise şikayet etmeleri görevi düşüyor.

KUCAĞINA ÇOCUK ALAN DİLENİYOR

Yalnızca pazar alanlarının çevresinde değil ülke genelinde sayıları artan ve hoş olmayan izlenim veren dilencilik olayından rahatsızlık duyan vatandaşlar, özellikle kalabalık yerlerde insanların yanına giderek ısrarla dilenen dilencilerden hayli şikayetçi. Genellikle ‘turist’ vizesi ile ülkemize gelen dilencilerin, şu sıralar yaptığı yeni bir taktik ise, kaldırımlarda kucaklarına zorla çocuk yatırıp, kalkmalarına müsaade etmeden dilenciliğe alet etmeleri olarak göze çarpıyor.

LÜKS ARAÇLARINI KALABALIKTAN UZAĞA PARK EDİYORLAR

Dilencilerin kalabalık bölgenin biraz uzağına siyah renkli lüks bir cip araç ile geldiğini, ağ gibi dağılıp, grup olarak hedefledikleri bölgeleri mesken tuttuklarını ifade eden bir görgü tanığı vatandaş, ısrarcı ve rahatsız edici tavırlarıyla dilenen kişilerin aylık olarak hesaplandığında akla mantığa sığmayan bir kazanç sağladıklarını ileri sürdü.

SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ, ÇOCUKLARI DEVLET KORUMASINA ALMALI

Özellikle Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bu çocuklara sahip çıkıp, dilenciliği meslek edinen bu kişilerin ellerinden bu çocukları polis eşliğinde alıp devlet koruması altında yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaları gerektiğini yönünde yapılan yorumlara ilaveten, hükümet ve devlet yetkililerinin, belediyelerin, Çalışma Bakanlığı’nın, polisimizin artarak kanayan bir yara haline gelen dilencilere dur demek için acilen bir çözüm üretmesi görüşleri savunuluyor.

Bir yanıt yazın