KıbrısManşet

Maaşlarda adaletsizliğin böylesi görülmedi

 

Yapılan tüm itirazlara, eleştirilere ve emekçinin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin tepkilerine rağmen devlet ve işveren kesimin ısrarcı tutumu nedeniyle Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 8600 TL olarak belirlediği asgari ücretin ardından bir kaos daha yaşanıyor.

Göç yasası kapsamında işe girip, kamuda düşük maaşla çalıştırılan kamu personeline maaş artışı olarak cüzi bir miktar artış yapıldı. Vergi dilimlerinin, sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yükselmesi ile, maaşlarına net yansıyan artışı ise pes dedirtti.

MİLLETVEKİLİ MAAŞLARINA 25 BİN TL’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ, GÖÇ YASALILARIN MAAŞLARINA 2 BİN TL ARTIŞ

Milletvekillerinin maaşlarına 25 bin TL’nin üzerinde bir hayat pahalılığı artışı yapıldı. Her deve doğrudan katkısı bulunan, devlette işleyip Göç Yasası kapsamında maaş alan en düşük maaşlı kamu personeline yapılan artış ise insanlık ayıbı.

Vergileri artan, sendika, ihtiyat sandığı, sosyal sigorta kesintileri artan kamu personeline yapılan artış değim yerindeyse “hiç yapılmasa daha iyiydi” dedirtti. Milletvekili maaşları bu ay itibariyle 70 bin TL civarı. Asgari ücret 8600 TL, düşük maaşlı kamu personelinin maaşı 9 bin civarından başlıyor.

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL SÖYLEDİĞİNİN TAM TERSİNİ YAPTI

Bilindiği üzere Başbakan Ünal Üstel, “Halkın refahı için, az alana çok, çok alana az artış yapacağız” açıklamasını bir çok kez yapmış, fakat uygulamaya koymayarak, milletvekillerine öyle bir artış yapmış ki, sadece artış miktarının yarısı kadar maaş alan kamu personeli bulunuyor. Bu konuda herhangi yapacak bir açıklama bile bulamayan hükümet, yine söylediğinin tam tersi yaptı. Halkın refahını düşüneceğiz açıklamaları yapan hükümet, her koldan bütçeyi vatandaşın sırtından çıkarıyor.

SENDİKALARDAN SOMUT ADIM YERİNE UYARI VE ELEŞTİRİ

Sendikalar emekçinin hakkını savunamıyor. Bunun da göstegesi her koldan halkın zararda olması. Vatandaşın hakkı olan maaşlara düşük artış, yüksek vergi dilimi, yüksek maaş yatırımları, belirlenme şeklinde tutarsızlık olan hayat pahalılığı, asgari ücrete yapılan açlık sınırı altındaki artışlar.

Kaosu yaşayan, ay ortası evine ekmek alamayacak duruma getirilen vatandaşın kaderi maaşları 70 bin TL olanlara kaldı. Ülke genelinde çoğu sendikadan istifa edeceğini kesin bir dille belirten üyeleri, “sendikaların görevi nedir? Biz bu sendikalara aç kalmak, sokakta kalmak, elektriğimizi ödeyememek için mi üyeyiz?” soruları soruyor. Ülkemizi ilerleyen dönemlerde bu mentalite ile daha çok kötü günler bekliyor yorumları yapılıyor.

50 MİLLETVEKİLİ MAAŞLARINDAN MEMNUN

Milletvekili maaşlarına yapılan zam aradaki maaş uçurumu bir o kadar daha açtı. Maaşlarına 25 bin TL üzeri artış alan vekillerin muhalefet tarafı sadece küçük çaplı eleştirilerde bulunuyor. Maaşlarına itiraz eden, yeniden değerlendirmesini talep eden, Meclis’e rehaf seviyesini koruyacak bir önerge sunan bir Milletvekili henüz yok. Maaşından memnun olan vekiller şu an Meclis’in tatile girmesi ile birlikte 3 aydan fazla yaz tatilinde yoğun çalışma sonrası dinleniyor…

Bir yanıt yazın