Kıbrıs

MAKEMÜD, 18 Mayıs “Müzeler Günü” dolayısı ile mesaj yayımladı

Mağusa Kent Müzesi Derneği ( MAKEMÜD) Genel Başkanı Uğur Ulaş Dağlı’nın 18 Mayıs “Müzeler Günü” dolayısı ile mesaj yayımladı.

Dağlı mesajında:

‘Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) 18 Mayıs’ı “Müzeler Günü” olarak ilan etmiştir. Kuruluş amacına uygun olarak kültürel mirasın korunması, müzeciliğin tanıtılması ve geliştirilmesi konusunda çalışan ICOM ve bir çok ulusal uluslararası kuruluş her 18 Mayısta, dünyanın birçok yerinde müzelerin önemini vurgulamak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.
ICOM,bu yıl Müzeler Gününün ana temasını “Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah” olarak belirledi. ICOM bu tema ile aslında Müzelerin, toplumların refah düzeyi yüksek ve sürdürülebilir bir yapı içine girmesine katkıda bulunmadaki önemini göstermek ve altını çizmek istemiştir.
Müzeler, geleceğe ışık tutan, geçmişi günümüze taşıyan ölümsüz hafızalardır. Bu anlamda da müzeler ülkelerin, kentlerin ve toplumların kolektif hafızasının vazgeçilmez unsurları olarak algılanmaktadır. İşte biz de inanıyoruz ki toplumumuz müzelerin gerçek değerini anladığı, çağdaş müzelere kavuştuğu zaman, toplumun ilerlemesine yönelik yaratacağı farklılıkları görecektir.
Şu anda hem bireysel hem de toplumsal düzlemde insan hayatının çok yüksek bir hızda değiştiği bir dönemdeyiz. Geçmiş unutulmaktadır ve bu anlamda da Müzeler önem kazanmaktadır. Müzeler bu baş döndürücü hız içinde, hafızalarımızın nefes aldığı duraklar olarak, toplum yaşantısının bugün ve gelecekte vazgeçilmezi olmak zorundadır. Özellikle de kentlerin fiziksel ve sosyal değişimini aktaran, kent yaşamının öyküsünü anlatan Kent Müzeleri…

Çağdaş Müzeler bir ürünün sergilenmesi yanında aynı zamanda eğitim, keyif alma amacına yönelik yapılmış̧ yerleri olarak da ortaya çıkmaktadır. Böylesi nitelikleri taşıyan mekanlar olarak ise özellikle kent müzeleri, insanların sosyalleşeceği, tüm yaş gruplarının eğlenerek öğrenebileceği kamusal mekanlar durumundadır. Bu yaşayan, canlı kamusal mekanların da turizme ve ekonomiye katkı koyduğu hatırlanmalıdır.

Bu anlamda müzeler, fonksiyonunu yitirmiş atıl durumdaki binaların yeniden işlevlendirilmesi ile bulunduğu alanın yakın çevresinin gelişimine de etki etmekte, kentlere hayat kazandırmaktadır. Mağusa Suriçi’nde ise bazı kurum ve kuruluşların elinde bulunan, kullanılmayan, kapalı ve hatta atıl birçok binanın Kent müzesine dönüşme potansiyeli vardır. Bu binaların bir an önce kamusal fayda açısından kent müzesine dönüştürülmesi önem arz etmektedir. 2300 yıllık tarihi kent Mağusa’ya evrensel normlar ışığında tasarlanan çağdaş bir kent müzesi kazandırılmasının kente ve topluma katkısı oldukça fazla olacaktır.
Bizler Mağusa’da çağdaş bir kent müzesinin bir an önce açılması için elimizden geleni yapmak üzere yola çıkan dernek, MAKEMÜD olarak, Dünya Müzeler Günümüz kutlu olsun diyoruz.’ dedi.

Bir yanıt yazın