Manşet

Meclis Deprem Komitesi toplandı..Üstel: Sorumluların gerekli cezaları alması için lazım geleni yapacağız

Cumhuriyet Meclisi’nin Türkiye’deki Depremle İlgili Hukuki ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Oluşturulan Ad-Hoc Komitesi UBP Milletvekili Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu başkanlığında toplandı.

Depremde hayatlarını kaybeden çocukların ailelerinin davetli olduğu Komite toplantısına Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Ana Muhalefet Lideri ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da katıldı.

Komite’nin açılışını yapan Oğuzhan Hasipoğlu, deprem neticesinde çöken İsias Hotel ile ilgili tüm sorumluların hakettikleri cezaları alana kadar Komite’nin bitmeyeceğini söyledi.

Hasipoğlu, önümüzdeki süreçte Komite’nin Türkiye’yi ve Adıyaman’ı ziyaret edeceğini, meseleyi sonuna kadar takip edeceğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde kurulan

Deprem Araştırma Komisyonu ile de görüşeceğini belirtti.

Başbakan Ünal Üstel de, “depremde hayatlarını kaybeden çocuklarımızı unutturmamak adına hükümet ve Cumhuriyet Meclisi olarak elimizden geleni yapacağımızın sözünü huzurunuzda vermek istiyorum” diyerek başladığı konuşmasında isimlerinin yaşatılması için yapılan çalışmaları hatırlattı.

Üstel, İsias Hotel soruşturmasına ilişkin şunları söyledi:

“Çocuklarımıza, insanlarımıza, öğretmenlerimize, hayatını yitirdikleri İsias Hotel soruşturması, suçluların ortaya çıkarılması ve sorumluların gerekli cezaları alması için elimizden gelen gayreti yapacağız. Olayları yakından takip edeceğiz. Ayrıca, Ankara ve İstanbul barolarına kayıtlı tuttuğumuz hukukçular davanın takibini yapacak. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Adalet Bakanlığı’ndan davanın takipçisi olacağız. Gerektiğinde de gidip yerinden izleyeceğiz.”

Ad-Hoc Komite ile yakın ilişki içinde suçluların hakettiği cezayı alana kadar meselenin peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Başbakan Üstel, Meclis olarak iktidar ve muhalefet olarak bir bütün halinde hareket edeceklerini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, deprem sonrası Cumhuriyet Meclisi’nin yürüttüğü çalışmaları aktardı.

Depremin kader olmadığını belirten Töre, “İsias Hotel’in yıkılmasıyla ilgili olarak ihmali olanlar, bilerek malzemeden çalıp ticaret düşünenler cezasını çekmelidir” dedi.

Töre, “Bundan sonrasında da ne yapacağımızı ve ülkemizde de meydana gelebilecek olası bir depremde en az hasarla atlatmak için çalışmaları başlattık. Acılarınızı paylaşıyorum. Bize düşen bir görev varsa mutlaka yerine getireceğiz” dedi.

Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da Komitede bir hukukçu olarak katkı koymak adına bulunduğunu belirtti ve meselenin hukuki boyutuyla ilgili teknik bilgilendirmelerde bulundu.

Erhürman, “geçmişte bu davalar normalden uzun sürdü. Bu durumu kesinlikle yaşatmamak adına sonuna kadar hangi konumda olursak olalım bunu takip etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Komite toplantısına geçildi. Toplantıya, depremde hayatını kaybeden çocukların ailelerinin yanısıra Barolar Birliği ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanları katılarak görüşlerde bulundular.

Bir yanıt yazın