Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu 2023 Bütçesi’ni görüşmeye devam ediyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu maraton bütçe görüşmelerini sürdürüyor.2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerine bugün 1 Milyar 830 Milyon 731 Bin 100 Türk Lirası olarak öngörülen Polis Genel Müdürlüğü bütçesi ile başlandı.

Milletvekillerinin bütçe üzerindeki konuşmalarının ardından Polis Genel Müdürlüğü bütçesi madde madde görüşülerek oybirliği ile kabul edildi.

Genel Kurulda daha sonra İçişleri Bakanlığı Bütçesi’nin görüşülmesine geçildi.

1 Milyar 47 Milyon 526 Bin 860 Türk Lirası olarak öngörülen İçişleri Bakanlığı Bütçesi üzerine ilk sözü, CTP Milletvekili Fikri Toros aldı.

Toros, Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 7 bin 200 başvuru yapıldığını, takriben bin 300 tanesinin dostane bir şekilde çözümlendiğini, 34 tanesinin de duruşma yoluyla hükme bağlandığını söyledi.

Komisyonun son yıllarda bütçe ayrılmaması nedeniyle ödeme yapamadığını ifade ederek, bundan dolayı ülkenin itibar kaybı yaşadığını, bu durumun iç hukuk yolu açısından da riskler taşıdığını savunan Toros, başvuruların da iade ve takas yolunda dikkate alınmasının, mali yönden kendilerini zorlamayacağına işaret etti.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, kürsüye çıkarak milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

Öztürkler, konuşmasında Taşınmaz Mal Komisyonunun önemine vurgu yaptı.

Yabancılara satılan taşınmaz mallarla ilgili çalışmalarının 2023 yılında devam edeceğini ifade eden Öztürkler, bu satışlara ilişkin rakam da paylaştı.

Belediyeler reformu konusunda da değerlendirmede bulunan Bakan Öztürkler, “Ocak ayı içerisinde 5195 sayılı Belediyeler Yasası’nı da uzlaşarak oy birliği ile geçirebiliriz” dedi.

E-vize konusunda ihale ve yazılımla ilgili imzaların atıldığını ifade eden Öztürkler, “ E-vize yürürlüğe girdiğinde çalışma izinliler de öğrenci izinliler de ceza evine girenler de hepsi kayıt altında olacak. Güvenlik noktasında da sistemin içerisinde sorgulamalar olacaktır. Örneğin 3’üncü ülkelerden gelen öğrencilerle ilgili kayıt ve kabul tüzüğü var ama bunun kontrolu yapılamamaktadır. E-devlet sistemi geçtiğinde gerekli belgelerin hepsi kontrol edilebilecektir. Mavi veya kırmızı bültenle aranacak kişilerinde ülkeye girişleri engelenecektir” dedi.

Vatandaşlık konusunda da açıklama yapan Bakan Öztürkler, bu konunun siyasi ve ideolojik olarak çok kullanıldığını ifade etti. “İçişleri Bakanlığı’nda bu konuda bir sistem getireceğiz” diyen Öztürkler, Vatandaşlık Yasası’nın da yeniden ele alınması konusunu da değerlendireceklerini kaydetti.

Bakan Öztürkler’in konuşmasının ardından İçişleri Bakanlığı Bütçesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda oyçoğluğu ile kabul edildi.

Genel Kurul da daha sonra bütçesi 1 Milyar 388 Milyon 110 Bin Türk Lirası olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi’nin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurulun bugünkü gündeminde ayrıca , 25 Milyon 89 Bin Türk Lirası olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı ile 1 Milyar 315 Milyon 545 Bin 400 Türk Lirası olarak öngörülen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bütçesi de yer alıyor.

Bir yanıt yazın