Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu’nda çeşitli konular ele alınıyor

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında denetim görevini gerçekleştirmek üzere toplandı.

 

Genel Kurul’da güncel konuşmalar yapıldı.

 

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde enerji ve doğal gaz işbirliği fırsatları konulu güncel konuşmasında, iki liderin resmi müzakereler için BM Genel Sekreteri’ne çağrı yapmaları gerektiğini söyledi.

 

Kıbrıs sorunu ve sürecin dışına kalan Kıbrıslı Türkler konulu güncel konuşma yapan CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da, Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünden kaynaklanan yapısal sorunlar olduğunu ifade etti.

Eleştirileri yanıtlayan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, herkesi Kıbrıs konusunun özüne odaklanmaya davet etti.

 

Topun uluslararası camianın sahasında olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü siyasetinden asla geri adım atmayacaklarını vurguladı.

 

Hidrokarbon yatakları konusunda da Türkiye’nin dahil olmadığı süreçlerin başarılı olamayacağını belirten Ertuğruloğlu, tüm paydaşların dahil olacağı bir masada konunun görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın ise TC- KKTC arasında imzalanan “2022 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği protokolü” konusunda konuşarak, protokol ve hükümetin ekonomi politikalarının yarattığı aksaklıkları ifade etti.

 

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner de, “Başbakan’ın İlgilenmesi Gereken Sorunlar” konulu güncel konuşmasında çeşitli sorunlara ilişkin görüşlerini dile getirdi.

 

Eleştirilere yanıt veren Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, ekonomik protokollerin bu ülke için önemli olduğunu vurguladı.

 

Bakan Oğuz, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye yaptığı yatırımların ülkenin kalkınması ve kendi kendine yetebilmesi anlamında olduğunu söyledi.

 

Dev projelerin Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapıldığını ifade eden Oğuz, Lefkoşa ve Güzelyurt hastaneleri için kaynak aktarıldığına, alt yapı ve yollarla ilgili çalışmaların da devam ettiğine dikkati çekti.

Oğuz, Yedidalga balıkçı barınağında bir sorun olmadığını, Lefke yolundaki çalışmaların devam ettiğini, ormanlardaki havadan ilaçlamaya 2 yıldır ara verildiğini, Orman Dairesinin elindeki imkanların yeterli olmadığını kaydetti.

Bakan Oğuz, narenciyeyle ilgili sorunların sırasıyla çözüldüğünü, pazarlamayla ilgili de çalışmanın devam ettiğini söyleyerek, gümrük çalışanlarıyla ilgili kararın da bugün imzalandığını belirtti.

 

Halkın Partisi Girne Milletvekili Jale R. Rogers da, “Yükseköğrenim ve İnsan Ticareti” konulu güncel konuşmasında üniversitelerin gayreti kadar devletin desteği ve denetimlerin de önemli olduğunu kaydetti.

 

Eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, insan ticareti için üniversiteler kullanılıyor ifadesinini yanlış bulduğunu belirterek, öğrencilerin tamamının sınav ve akredite kuralları çerçevesinde alındığını söyledi.

Çavuşoğlu, insan kaçakçılığı konusunda bakanlığın üzerine düşeni yaptığını, yurt dışı kayıt kabul tüzüğünün kriterlerinin de YÖK’ten daha yüksek olduğunu kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, acentelerle ilgili de çalışma yaptıklarını, aktif pasif öğrenci takibinin de YÖDAK ve polis tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın