DünyaManşetSağlık

Mikrodalga fırın size plastik yutturabilir!

Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre her gün kullandığımız ve pratikliğinden dolayı çok sevilen mikrodalga fırınlar, yüksek miktarda plastik yutmamıza sebep oluyor. Deneyler, ABD mağazalarının raflarında bulunan mikrodalga fırında ısıtılmış plastik bebek maması kaplarının çok sayıda plastik parçacık saldığını gösterdi. Çocuklar için de büyük risk teşkil eden bu durum herkesi korkuttu.

Mikrodalga fırınlar yüksek miktarda plastik parça salıyor! Mikrodalga fırınların, bahsedilen bebek maması kaplarının her santimetre karesi için 2 milyardan fazla nanoplastik ve 4 milyon mikroplastik saldığı tespit edildi. Mikro ve nanoplastik tüketmenin sağlık üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor olsa da, Nebraska ekibi ayrıca kültürlenmiş embriyonik böbrek hücrelerinin dörtte üçünün aynı parçacıklara maruz bırakıldıktan sonra öldüğünü keşfetti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 tarihli bir raporu, bu tür parçacıklara maruz kalmanın sınırlandırılmasını tavsiye etti. Çalışmanın baş yazarı ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nde inşaat ve çevre mühendisliği alanında doktora öğrencisi olan Kazi Albab Hussain, “Ne kadar mikro ve nanoplastik aldığımızı bilmek gerçekten önemli,” dedi.

Bir yanıt yazın