DünyaManşet

Mumyalar, Dövmelerin Uzun Geçmişini Ortaya Çıkarıyor

İnsanlar en az 5.200 yıldır vücutlarına dövme yapıyorlar.

Dövme” kelimesi, 18. yüzyılda Polinezya’daki (Polinezya: Hawaii, Paskalya Adası ve Yeni Zelanda arasındaki üçgen biçiminde alana dağılmış; Büyük Okyanus’taki üç büyük ada öbeğinden birine verilen ad) uygulamaya dikkat çeken Kaptan James Cook ve onu tanımlayan Tahiti kelimesi “tatau” sayesinde İngilizce’ye kazandırıldı. Ancak bilim insanları uygulamanın, kelimenin kendisinden çok daha eski olduğu konusunda hemfikirler. Ve eski mumyaların derilerinde görülenler onların bu görüşünü kanıtlıyor.

Bu dövmeli mumyalar kimler ve bize eski kültürler hakkında ne öğretebilirler? İşte arkeologların geçmişte buldukları en ilgi çekici dövmelerden bazılarına ve antik dünya hakkında bize anlattıklarına genel bir bakış.

Eski Batı Avrupa’da Dövmeler

Şimdiye kadar görülen en eski dövme Buz Adam Ötzi’nin vücuduna damgalanmıştı. Ötzi -Buz Adam- Avrupa’nın en ünlü mumyası olarak da biliniyor. Ötzi, 1991 yılında Alman dağcılar tarafından Alpler’de keşfedildi. Ötzi, yaklaşık 5.200 yıl önce günümüz İtalya ve İsviçre sınırındaki dağlık bir bölge olan Tyrol’de yaşadı. Öldükten sonra vücudu ve dövmeleri buz ile atmosferik koşullara karşı korundu.

Bir yanıt yazın