Kıbrıs

“Müzakere süreci ancak egemen eşitliğin teyit edilmesiyle başlayabilir” –

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Holguin, UBP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek UBP Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel’le bir araya geldi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasiopoğlu ve diğer parti yetkilileri de hazır bulundu.

Görüşmede, Holguin’e müzakere sürecinin egemen eşitliğin teyidiyle baslayabilecegi iletilirken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu vizyona ve yapmakta olduğu çalışmaları UBP olarak güçlü bir şekilde destekleyecekleri aktarıldı.
Bir saatlik görüşmenin ardından UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Görüşmede Holguin’e kendisinin de çok iyi bildiği üzere Cumhurbaşkanı Tatar’ın Genel Sekreter’in önerisini, sürdüreceği görevin, iki Taraf arasında yeni ve resmi bir sürece geçilebilmesi için ortak zemin olup olmadığını araştırma olması şartıyla kabul ettiği hatırlatılarak, bu görev yönergesi çerçevesinde sürdüreceği çalışmalarında kendisine destek olunacağı ifade edildi.

Türkiye’nin 1974 yılında uluslararası antlaşmalardan gelen müdahale hakkını kullanarak gerçekleştirdiği Barış Harekatı’nın sadece Kıbrıs Türklerine değil Kıbrıs Rumlarına da barışı getirdiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Barış Harekatıyla 50 yıldır yan yana yaşadığımız sınırlarımız da oluştu. 50 yıldır adada herhangi bir sıcak çatışmanın yaşanmamasını da adada bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünün varlığına borçluyuz. 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni eşit ağırlıklı iki imzayla Rum tarafıyla birlikte kurduk. Şimdi onlar bizim özden gelen haklarımızı da gasp ederek adanın tümünün temsilcisi olarak hareket ediyorlar. Bu durum kabul edilmezdir. Kıbrıs Türk Halkı en az Rum halkı kadar egemen bir Halktır.

Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’ın partimizin adayı olarak Cumhurbaşkanı seçilmesiyle federasyon defteri bir daha açılmamak üzere kapanmıştır. Artık yeni dönem vardır. Herhangi bir müzakere süreci ancak ve ancak egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün teyit edilmesiyle başlayabilir. Müzakereler için ortak zemin budur.

Federasyon zemininde aynı konuları görüşerek bir sonuca ulaşmamız mümkün değildir. Genel Sekreter’in daha önce Cenevre”de tarafımıza ifade ettiği gibi artık farklı konuları konuşup, yeni şeyleri konuşma zamanıdır. Biz Kıbrıs Türk halkı olarak uluslararası camiaya hiçbir zaman yanlış yapmadık. BM gözetimindeki tüm çözüm planlarına ve önerilerine olumlu yaklaştık. Rum tarafı ise menfi yaklaşan taraftı, onlar ödüllendirilip, bizim hala da cezalandırılmamız kabul edilemez. Bu adaletsiz durum bir an önce sona ermelidir. Özden gelen haklarımızın teyit edilmesiyle de adada mevcut iki Devletin nasıl iş birliği yapacağını müzakere etmek üzere masaya oturmaya hazırız. Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu vizyon Anavatan Türkiye tarafından tam destek görmektedir. Biz de UBP olarak Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu vizyonu ve yapmakta olduğu çalışmaları güçlü şekilde destekliyoruz.”

Holguin saat 11.00’de ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni ve 12.30’da ise Halkın Partisi’ni ziyaret etti.

Bir yanıt yazın