Kıbrıs

Nüfus politikası devlet politikası haline getirilmeli – Zımba Haber

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda nüfus konusu gündeme geldi.

Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Genel Kurul’da, “Nüfusumuz kaç? Nüfus Politikanız ne?” konulu güncel konuşma yaptı.

Nüfusun bilindiğinin söylendiğini, bu nedenle nüfusun açıklanmasını isteyen Baybars, nüfus politikası inşa etmek gerektiğini de kaydetti. Baybars, Çalışma hayatında vatandaş olmayan nüfus sayısı ile çağ nüfus sayısının kaç olduğunu da sordu.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, Baybars’a yanıt vererek, Baybars’ın, yılların sorununu dile getirdiğini ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Sorunun ülkenin geleceğini ilgilendiren bir sorun olduğunu ifade eden Oğuz, veriye dair planlamanın daha garanti olduğunu vurguladı.

KKTC nüfusunun bilinmesi gerektiğini söyleyen Oğuz, dijitalleşmeye geçemeyen daireler, altyapı sorunları olduğunu anlattı.

Mevcut durumdan düze çıkılması ve ülkeye gelenin ne amaçla geldiğinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Oğuz, “Bunun zapturapt altına alınması lazım” dedi.

Hassas davrandıklarını, sektörlerle sorunları konuştuklarını ifade eden Oğuz, “nüfus politikası devlet politikası haline getirilmeli” dedi.

Nüfus sayımının olması gerektiğini belirten Oğuz, İstatistik Kurumu ile konuyu konuştuklarını kaydetti.

KKTC’de Bakanlar Kurulu’nun kökene bakmaksızın vatandaşlık verdiğini ifade eden Oğuz, “Bakanlar Kurulu, köken olarak ayrım yapmıyor” dedi.

Yabancılara mal satışında en büyük sorunun sözleşmeli satışlar olduğunu ifade eden Oğuz, “Amacımız bu sorunu ortadan kaldırmak” dedi. Bakan Oğuz, Bakanlar Kurulu’nun kimseye imtiyaz sağlamadığını vurguladı.

Ülkenin altyapısının kaldıracağı kadar konut yapılacağını dile getiren Oğuz, düzenlemeyi en erken zamanda yapacaklarını kaydederek, belli yerlerde tedbir alacaklarını ifade etti.

Oğuz, düzensiz göç ve mülteciler konusunda da çalışma yaptıklarını kaydetti.

Bir yanıt yazın