GenelManşetSanat

Paris ”Notre Dame Katedrali”

Notre Dame Katedrali Paris veya Notre Dame de Paris (Fransızca’da ‘Paris Hanımefendi’ anlamına gelir), Fransa’nın Paris şehrinin dördüncü bölgesinde bulunan Gotik bir katedraldir. Ana girişi batıdadır. Ada, Île de la Cité’nin doğu yarısındadır.

Heykelleri ve vitray pencereleriyle Notre Dame Katedrali, daha önceki Romanesk mimarisinin aksine, natüralizmin ağır etkisini gösterir. İlk Gotik katedrallerden biriydi ve inşaatı Gotik dönem boyunca gerçekleşti.

Paris’teki Notre Dame Katedrali’nde inşaat çalışmaları 12. yüzyılda başladı, ancak yaklaşık 300 yıl sonra inşaat nihayet sona erdi. Şimdi Fransa’nın en önemli katedrallerinden biri ve aynı zamanda en eskilerinden biri. İnşa süresinin uzunluğu, binanın içinden geçen çeşitli mimari tarzlarda belirgindir. Ağırlıklı olarak Fransız Gotik olmasına rağmen, inşaatın Rönesans ve Natüralizm dönemini gösteren alanlar var. Bu farklı stiller, binanın olağanüstü ama ilginç güzelliğine katkıda bulunur.

Notre Dame Katedrali Paris’in tasarımında başlangıçta uçan payandalar yoktu. Ancak katedralin inşaatı başladıktan sonra, daha ince duvarlar (Gotik tarzda popüler hale geldi) daha da yükseldi ve duvarlar dışarı doğru itildikçe gerilim kırılmaları oluşmaya başladı. Katedralin mimarları sorunu çözmek için dış duvarların çevresine destekler inşa ettiler ve daha sonra eklemeler bu modeli sürdürdü. Uçan payandayı (kemerli dış destekler) kullanan dünyadaki ilk binalar arasındaydı.

Katedral, geniş tarihi boyunca, özellikle 1786’daki Fransız Devrimi sırasında önemli ölçüde hasar gördü. Neyse ki sempatik bir şekilde restore edildi ve dünyanın dört bir yanından ilgi görmeye devam etti. Katedral, birçok dini törene ve tarihi olaya ev sahipliği yapmış ve kendi dini inançlarına rağmen, farklı inanç ve milletlerden insanlar hala onun eşsiz ihtişamına hayran kalmaktadır.

1909’da Joan of Arc, Notre Dame Katedrali’nde Papa X. Fransızlar onun sözüne güvendiler ve sonunda İngiltere’ye karşı birçok savaş kazandılar. Kraliyet ailesinin büyük bir hayranı olarak, Charles Vll’nin taç giyme töreninde de rol oynadı. Ancak, herkes onun dini vizyonlarına ve inançlarına ikna olmadı ve daha sonra onu sapkınlıkla suçlayan ve kazıkta yakan Burundililer tarafından öldürüldü. 1456 yılına kadar adı temizlendi ve masum bir şehit olarak tanındı.

Notre Dame Katedrali , Fransız Gotik mimarisinin dünyadaki en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Notre Dame Katedrali, Paris Katolik başpiskoposluğunun gerçek katedralidir: yani, Paris Başpiskoposu Andre Cardinal Vingt-Trois’in resmi kürsüsü (“cathedra”) içeren kilisedir.

Notre Dame Katedrali’nin içinde, Nio-Gotik tasarımı yansıtan çok sayıda sanat eseri, mobilya ve birçok değerli eşya sergileniyor. Turistler, küçük bir giriş ücreti karşılığında bu parçaları görmek ve keyfini çıkarmak için katedrale davet edilir. Ayrıca günde üç kez düzenlenen ve Hıristiyan ziyaretçiler için popüler bir cazibe merkezi olan Ayine katılabilirler.

Katedralin çevresinde, bir bütün olarak katedralin muhteşem manzarasının keyfini çıkaracak kadar şanslı olan bir dizi büyüleyici Paris oteli vardır.

Notre Dame Katedrali muhtemelen en çok Notre Dame’ın Kamburu’nun hikayesiyle olan ilişkisiyle tanınır ve ondan ilham alan çok sayıda çizgi film ve filmle ünlenir. Ancak, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler için en büyük ilgiyi sürdüren, bugüne kadar rakipsiz, mükemmel bir örnek olan Fransız Gotik Mimarisidir.

Bir yanıt yazın