Kıbrıs

Pile köyünde yaşayan KKTC vatandaşlarının KKTC topraklarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan yol projesi gündemdeki yerini koruyor

Pile köyünde yaşayan KKTC vatandaşlarının KKTC topraklarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla tamamen insani nedenlelerle hazırlanan yol projesi gündemdeki yerini koruyor.

Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklama ile Mevcut Pile – Yiğitler yolunun genişletilmesi / iyileştirilmesi, Pile halkının, Pile bölgesindeki arazilerine kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgeleri’ne muhtaç kalmaksızın geçiş yapmasını sağlamak maksadıyla iyileştirilmesi projesinin,hazırlandığını duyurdu.

Açıklamada bu konuda Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nden yapıcı ve işbirliğine açık bir tutum benimsemesini bekledikleri belirtildi.

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü ise Kıbrıs Türk tarafının Pile yakınlarında yapmayı planladığı çalışmalarından endişe duyduğunu açıkladı…

Yapılan yazılı açıklamada, ara bölgede izinsiz olduğu savunulan inşaat faaliyetleri nedeniyle uyarıda bulunuldu ve BM Kıbrıs Barış Gücü misyonunun zorunlu otoritesine saygı duymanın öneminin altı çizildi.

Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü KonstandinosLetimbiotis ise, KKTC’nin Pile-Yiğitler yolunun tamamlanması için başlatacağı çalışmalara tepki gösterdi.

Hükümet sözcüsü,söz konusu çalışma ile “Pile bölgesindeki statükoyu ihlal etme girişiminde bulunulduğunu” iddia etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Fransa Dışişleri Bakanı CatherineColonn ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde konuya gündeme taşıdı.

Fidan, KKTC’deki Pile-Yiğitler Yolu projesi hakkında muhatabını bilgilendirdi.

BRT/

Bir yanıt yazın