KıbrısManşet

Sağlık sistemi ülkenin kanayan yarası haline geldi

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, hastanelerde ihtiyaç duyulan tüm cihazları aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirterek, hastaların daha kaliteli sağlık hizmet alabilmesi ve hekimlerin daha verimli tedavi verebilmeleri için teknolojik gelişimlere de ayak uydurmaları gerektiğini ifade etti.

Dinçyürek, sağlık fonunda imkanlar doğrultusunda kaynak yaratarak ihtiyaçların sürekli karşılandığını, sağlık merkezleri ve hastanelerde birkaç ay öncesine göre bu anlamda yeni çıkılacak ihale ve alımlarla daha güçlü olacaklarını ifade ederken, yeni ambulans ihaleleriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İhaleyle olmazsa ihalesiz…

Dinçyürek, ambulans alımı için çıkılacak olan ihalede herhangi bir olumsuz durumda rutin dışındaki İhale Yasasına uygun yöntemlerle ambulans almakta kararlı olduklarını belirterek, ülkenin kanayan yarası haline gelen en önemli konusunun eksikliğini tescilledi.

Sağlık sistemi kanayan yara…

Ülkedeki ilaç sorunu aylardır devam ederken, MR cihazı, tomografi cihazı, ablasyon cihazı gibi hayati öneme sahip bazı cihazlar ya arızalı, ya yetersiz olması, ya da olmaması, ambulans sayısının yeteriz olması ve hastanelerdeki sistemsizlik vatandaşı bıktırdı.

Zaman zaman ameliyatlar iptal ediliyor…

Ameliyat kapısından dönen bir vatandaş bize ulaşarak, “ikinci kezdir ameliyat olmak için geliyorum, hazırlanarak sedye ile ameliyat odasına getiriliyorum ve bir saat bekledikten sonra ameliyatımın iptal edildiği söyleniyor. Niye diye soruyorum, ilkinde doktor yok dediler, ikincisinde ameliyatı yapacak doktor rahatsız gelmedi, başka da doktor yok dediler.” dedi.

Bir başka hasta ise yine ayni şekilde, “Ameliyathaneye girdik, anestezi beklerken ameliyat iptal oldu, ameliyatı yapacak doktor şu an yok dediler” dedi.

Ani ölümler araştırılıp, vatandaş aydınlatılmıyor…

Ülkede bir de vatandaşı huzursuz eden ve Sağlık Bakanlarının hiçbir açıklama yapmadığı ani ölümler tedirginlik yaratıyor. Açıklamasında ani ölümler konusuna değinen Dinçyürek, ölüm nedeni belli olmadan hiçbir vakanın defnedilemeyeceğini, ölüm nedeni belli ve doktor tarafından raporlandırılması ile defin yapılabildiğini, nedeni belli olmayan ölümlerde otopsi yapıldığını kaydetti. Fakat halkın duymak istediği açıklama, ‘ölüm nedeni kalp krizi’ açıklaması değil, ‘gelişen kalp krizinin nedeni’nin araştırılıp açıklanması.

Bir yanıt yazın