Kıbrıs

Sunat Atun: AKSA ile yolları ayırma konusu yeniden tartışılması gerekiyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde ülke gündemine ilişkin konular ele alındı,güncel konuşmalar gerçekleştirildi.

Maliye Bakanı Sunat Atun da kürsüden yaptığı konuşma ile  KIB-TEK konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Atun, KIB-TEK’in sürdürülebilirliğinin sağlaması ve yatırıma hazırlanmasının öneminin altını çizdi..Atun, akaryakıtta ‘garanti ve risksiz alımların, alım garantisinin’ önemine de vurgu yaptı.

Maliye Bakanı Sunat Atun, KIBTEK ve AKSA konusunda açıklamalarda bulundu.

Cumhruiyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Atun,  KIB-TEK’te en az 10 yıllık planlama yapılması gerektiğini anlattı.

KIBTEK’in sürdürebilir olması gerektiğini kaydeden Atun, AKSA ile 2024 yılında yolları ayırma görüşünde olduğunu ancak konunun yeniden tartışılması gerektiğini söyledi.

Atun, “Kurumu tekrar yüzdürmek gerekiyor, sürdürülebilirliğini sağlamalı ve yatırıma hazırlamalı. Bunlar illa ki zaman alacak. AKSA’nın sözleşmede yer alan 6 kurumu ve 2 de yedeği bulunuyor. Ceza-i muayede uygulayamıyoruz çünkü sözleşmede kapasitesi belli, yedeklerinin işletilmesi de kendi tercihinde olan bir durum. Borç stokunda AKSA’ya 1 Milyar TL borcumuz var. Kurum borçlanma yetisini de maalesef kaybetti. Teminat mektubu alabilecek limiti bile kalmadı, bu nedenle AKSA ile olan konu planlanmalı ve ihtiyaç durumuna göre değerlendirilmeli. Önceden yolları ayırmayı düşünüyorduk ama artık yollar açmazda, artık ülkeyi elektrikten mahrum etmeden, enerji sorunu yaratmadan nasıl yaparız durumunu düşünüyoruz.” dedi.

Maliye Bakanı Atun, KIB-TEK’in yakıtını zamanında ve belirlenen kalitede getirmesinin önemine işaret ederek, garanti alım yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Akaryakıt temin edilebilecek kurumun risk olmaksızın seçilmesi gerektiğini de belirten Atun, akaryakıtta ‘garanti ve risksiz alımların, alım garantisinin’ önemine  vurgu yaptı.

 

 

Bir yanıt yazın