Kıbrıs

“Tarih Eğitimi Çalıştayı”Girne’de başladı…Çavuşoğlu:KKTC’nin, ilelebet yaşayabilmesi için tarihini iyi bilen nesiller yetiştirilmeli –

Türk Tarih Kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Dairesi iş birliğinde “KKTC Tarih Öğretmenlerine Yönelik Tarih Eğitimi Çalıştayı düzenlendi.

Girne Grand Pasha Otel’de yer alan çalıştay açılış konuşmaları ile başladı.
Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Cengiz Topel Uzun konuşmasında, Devletlerin , toplumların geleceğe güçlü bir şekilde ilerlemesinde, tarihten alınacak tecrübe ve derslerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Uzun, tarihten ders alacak ve gelecekte benzeri hataları tekrarlamayacak yeni nesiller yetiştirmenin , öğretmenlerin en önemli görevi olduğunu kaydetti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Profesör Doktor Yüksel Özgen de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türk tarih Kurumunun , ilk günden beri, bu felsefeyle yeni nesiller yaratacak öğretmenleri yetiştirmek için birçok çalışma yaptığını kaydetti.

Özgen, Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliklerinin artarak devam edeceğini de ifade etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu BaşkanıProfesör Doktor Derya Örs de tarihin, toplumların gelişmesi, ilerlemesi ve sosyolojik bakımdan denge sağlanmasında en önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Örs, teknolojinin dijitalleşmenin yapay zekanın geliştiği günümüzde, öğretmenlerin kendilerini sürekli yenileyerek , bu bilgileri gelecek nesillere aktarmasının önemine de dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da , köklü geçmişin, güçlü gelecek demek olduğunu belirterek, Kökleri Orta Asya’ya dayanan Kıbrıs Türk Halkının geçmişini bilerek geleceğe yürümesinin önemine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, “Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdur. KKTC devletinin yaşayabilmesi için milli bilinci geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda öğretmenlere önemli görevler düşüyor. Öğretmenlerimizden öğrencilerine tarihi anlatmalarını değil, öğretmelerini istiyoruz. Muratağa Sandallarda yaşanan katliamları çocuklarımıza öğretmezsek, bunun üzerine barış kurgulayamayız, bir demokrasi kurgulayamayız. Tarihte yaşanan kötü olayların sorumlularını herkes bilecek ve geleceğe giderken tehlikeleri de bilerek, kendi milleti ve soydaşlarını koruması gerektiği bilinciyle yetişecek “ diye konuştu.

Bu yıl ikincisi düzenlenen çalıştay iki gün sürecek.

Bir yanıt yazın