KıbrısManşet

Tatar: “Bu bir egemenlik meselesidir”

Cumhurbaşkanı Tatar’dan Pile’deki gerginlik ile ilgili açıklama: Bu bir egemenlik meselesi

 

Pile-Yiğitler yolu yapımı, BM Barış Gücü’nün engeliyle karşılaştı. KKTC güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrası çalışmalar devam ederken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bölgedeki son durumu değerlendirildi.

Tatar’ın açıklamaları şöyle:

“Bu bir egemenlik meselesidir. KKTC’nin sınırları içinde yapılacak bir yol çalışmasına kimsenin müdahale hakkı yoktur. Buna BM de dahildir.

Biz uzun süredir Pile halkının mağduriyetini ortadan kaldırmak için İngiliz yöneticileri ile de, çünkü şu anda Pile’de KKTC’ye en yakın kapı İngiliz üslerinde, büyük bir sıkıntı var. Dar bir yol ve oradaki kapıda kuyruklar uzuyor. Ortalama günde 1 saatte geçiyorlar 10 dakikalık yolu. Burada okula gidecek olan çocuklar var, hastaneye gidecek yaşlılar var. Yıllardan beri bizlere de eleştiri yapıyorlar, meselemizi çözmediniz diye.”

‘YOL TAMAMLANACAK

BM’nin bu ara bölgedir, bunu yapamazsınız demeleri çok yanlıştır. Zaten oralarda da kimse yok. Birinin toprağına girmiş değiliz. Uçsuz bucaksız yerler. Biz bu yolu tamamlamakta kararlıyız. Çalışma devam edip kısa bir süre sonra tamamlanacaktır ve bölge halkına büyük bir hizmet vermiş olacaktır.

KKTC’NİN TANINMASI

Rusya’nın adımı esasında KKTC gerçeğini biliyor. KKTC’de ayrı bir devlet olduğunu, sahibinin Türk halkı olduğunu gayet iyi biliyorlar. Konsolosluk hizmeti için ofis açacaklar. Bizim üniversitelerimizde 100’den fazla ülkeden öğrenci var, 100’den farklı ülke ile ticaret yapıyoruz. İç içe bir şey kalmamıştır. Kıbrıs’ta barış var, 1974’te Mehmetçik ile geldi, uluslararası anlaşmalar var. Nüfus mübadelesi de uluslararası anlaşma ile iki ayrı devlet ve şimdi KKTC. Biz, evet BM nezdinde istediğimiz tanınmayı gerçekleştiremedik fakat bütün dünya Kıbrıs’ta iki devletin olduğunu biliyor. Bu saatten sonra Kıbrıs’ın birleştirilmesine yönelik hiçbir öneriyi kabul etmeyiz.”

Bir yanıt yazın