Kıbrıs

Tatar: KKTC’nin tanıtılması konusunda verilen destek çok anlamlı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’de temaslar gerçekleştiriyor.Tatar temaslarının ilk ayağı olarak Ankara’yı ziyaret etti.

Tatar, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türk Havacılık Uzay Sanayi şirketi ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’ni ziyaret etti, Bengü Türk televizyonunda programa katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’ni ziyaretinde , KKTC devletine verilen öneme teşekkür ederek, KKTC’nin tanıtılması konusunda verilen desteğin çok anlamlı olduğunu ifade etti.Kıbrıs Türk halkının dünyada, artık devletiyle kabul görmesinin hakkı olduğunu vurgulayan cumhurbaşkanı Tatar, İki devletli, milli ve yeni siyasetin bundan sonraki süreçte Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin güvenliği için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar Bengü Türk televizyonunda katıldığı programda da önemli açıklamalarda bulunduTatar, programda “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” isminin “Kıbrıs Türk Devleti” şeklinde değiştirilmesinin önemli bir girişim olacağını vurguladı.

Devletin isim değişikliği için Anayasa değişikliği gerektiğini, ismin tartışılabileceğini ancak Kıbrıs’ta artık bir Türk devleti olduğunu göstermesi açısından “kuzey” isminin değiştirilmesinin önemli olacağına inanç belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta bir Türk devleti olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin de tam desteğiyle gelişip güçlendiğini vurguladı.

“Ülkede tek vücut olabilsek dünyanın da Kıbrıs’a bakış açısı değişir” diyen Tatar, ülkedeki muhalefetin, yeni siyasete olumsuz baktığını ve federal çözümü savunduğunu, ancak Kıbrıs gerçeklerine bakıldığında Rumların adayı Helen yapmaktan başka amacının olmadığının görüleceğini belirtti.

Rum boyunduruğu altına hiçbir zaman girmeyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkileri geliştirmek için gerekli adımları atmaya başladıklarını ancak Rum- Yunan ikilisinin bunu engellemek için sürekli girişim yaptığını ifade etti ve bunlardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Tüm bu gerçekler ortadayken hâlâ “federasyon” çağrılarının yapılmasının kendisini üzdüğünü ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta artık iki devletin iş birliğine dayalı bir çözüm olabileceğini, yeni siyasetin tüm ilgililere anlatıldığını kaydetti.

KKTC’nin varlığı ve egemenliğinin hava ve deniz sahası için de önemli olduğunu vurgulayan Tatar, iki halkın hak ve menfaatlerinin korunması içi, Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.Cumhurbaşkanı Tatar Ankara’daki temasları kapsamında ayrıca YÖK Başkanı Prof Dr Erol Özvar ile de biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar temaslarını tamamlamasının ardından Giresun’a hareket etti.

Bir yanıt yazın