Manşet

Tatar:Çocuklarımızın ve kayıplarımızın acısı hep içimizde yaşayacak

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ’de yayınlanan “Burası Önemli” programına katılarak Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı deprem yaşandığını ve en kaz altında KKTC vatandaşı olduğunu duyar duymaz ne yapabileceğini düşündüğünü ve Cumhurbaşkanlığına giderek koordinasyon toplantısı gerçekleştirdiğini anlattı.

Toplantıda Adıyaman’a derhal bir ekip gönderilmesi kararı alındığını vurgulayan Cumhurbaşkanı bu çerçevede Sivil savunma ekipleri, sağlıkçılar, özel arama kurtarma ekipleri , depremde enkaz altında kalanların ailelerinden birer kişinin Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile birlikte uçakla Adıyaman’a hareket ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar gerekli değerlendimelerin yapıldığını Mağusa Türk Maarif Koleji dahil olmak üzere Pazartesi günü okulların açılacağını söyledi.

Çocuklarımızın adlarını yaşatacak bir kapalı spor salonu yaptırmak için elimizden gelen tüm imkanları seferber ettik. Gazimağusa da bir anıt yapımı için de çalışıyoruz’ şeklinde konuşan Tatar, Bu acı bitmez bu memlekette çocuklarımızın ve kayıplarımızın acısı hep yaşayacak’ dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye’deki son durumu da takip ettiklerini Felaketin en büyüğünün Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay da yaşandığını vurgulayarak ‘burada da bizim ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın aileleri vardı tüm kayıpların mekanları cennet oldun ailelerine sabırlar dilerim’ diye konuştu

Dün akşam da Türkiye kanallarında yapılan yardım kampanyasına telefonla bağlanarak yapılması gerekeni yaptığını, Türkiye KKTC ayrılmaz bir bütün olduğunu tek yürek olarak hareket edileceğini Bizim çocuklarımızın da bu depremde hayatlarını kaybettiğini aktardığını dedi.

Tatar, bu felaket için yüzyılın felaketi denildiğini ama böyle bir şiddette depremin dünya tarihinde çok az görüldüğünü söyledi.

KKTC de de bir dayanışma ruhu oluştuğunu ve yaşanan süreçte Kıbrıs Türkü’nün beraberce birşeyleri yönetebileceğini gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Herkes gönül birliği içinde çalışmnalar yaptı ama kayıplarım ızın üzüntüsü de bitmez. Yaralar sarılır ama üzüntü kalır. Dedi.

Tatar devletin sivil savunma ekipleri sağlık ekipleri, gönüllüler ve psikologların da katılımıyla süreci yönetmeye çalıştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar,devlet bunu en etkili biçimde yönetebilmiştir.Öz eleştiri olabilir elbette ama gelecekte neler yapılabileceği, benzer durumlarda nasıl hazırlıklı olunabilir, elde edilen tecrübelerle ortaya konmalı. Koordinasyon toplantılarında tüm bunlar konuşuluyor. Ben en az ayda bir koordinasyon toplantıları yapıyorum. Bu toplantılarda hükümete tavsiyelerde bulunmak adına çalışıyoruz. Dedi.

Yardımlar konusuna da değinen Tatar, özel sektörde dahil olmak üzere maaşlardan kesinti yapılacağını ve toplanan paranın nerelere harcanacağının şeffaf bir şekilde ortaya konacağını söyledi.

Tatar, ‘bu kesintiler için Anayasa’ya aykırıdır diyen de var ama şimdi bu durumda kim mahkemeye gidebilecek. Kamuoyu vicdanıdır bu’ dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar ‘Konteyner Konut Projesi’ne destek veren tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Kıbrıs’ın da deprem kuşağında olduğunun söylendiğini kaydeden Tatar, YDÜ’den Profesör Cavit Atalar’ın bu konuda Çalışmaları var. Ben şahsen görüştüm. Bizim depremler genelde 1953 te Baf’ta ve Yüzyıllar önce Gazimağusa Salamis Harabelerinde oldu. Güney Kıbrıs’tan dolaşıp Baf’a kadar giden daha hareketli bir fay olduğunu söyledi.

Bina yapımından önce zemine bakılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, zeminden sonra inşaatın sağlamlığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tatar devletin bu işleri denetlemesi gerektiğini KKTC’de yapılan inşaatların sağlamlık anlamında başarılı olduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın