Kıbrıs

Tavrımız var olan hukuka uyulmasıdır. Hukuksuz hiçbir şey yapmadık –

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nda 62’nci madde tahtında Yükseköğretim konusunda konuşma yaptı.Erhürman, yükseköğretim alanının denetimi ve İstatistik Kurumu konusunda Meclis Araştırma Komitesi oluşacağını belirterek, ana muhalefet olarak bunun yakından takipçisi olacaklarını söyledi.

KKTC Yükseköğretim Yasası olduğunu ve bu yasanın 2017’de değiştiğini ifade eden Erhürman, 2017 öncesinde kuruluşların, açma ön izni ve yükseköğretime başlama izni aldığını söyledi. Açma ön izninin iki yıl geçerli olduğunu ifade eden Erhürman, bu sürenin geçmesi durumunda yeni başvuru için bir yıl beklenmesi gerektiğini kaydetti.

2017’den sonra Meclis’ten geçen yasada izin sayısının 3’e çıktığını dile getiren Erhürman, 2017’den sonra Meclis’te yükseköğretim kurumu açma izni verilmediğini ifade etti.

2017’den önce ön izin alıp, faaliyete başlanmadıysa iznin iptal edilmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, 2017’den sonra izin alınacaksa Meclis’ten bunun onaylanması gerektiğini söyledi.“Mademki 23 aktif üniversite var, 12 tane pasif iznin orada durmasına gerek yoktur” diyen Erhürman, bundan sonrası ilk iş olarak ön izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Tufan Erhürman, yükseköğretim alanında gerekenlerin samimiyetle yapılması gerektiğini belirtti.Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, Erhürman’a yanıt verdi.

Ülkenin lokomotif sektörü olan yükseköğretimden vazgeçme niyetlerinin olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, 2017’ye kadar ön açma izninin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verildiğini belirterek, bunun sadece Bakanlığa yüklenilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Yasa yapılarak, açma izinlerinin Meclis’e sevk edildiğini ifade eden Çavuşoğlu, o günden bugüne Meclis iradesinin herhangi bir üniversite kurulumunun önünü açmadığını söyledi.

2017 öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği ön açma izinlerine bağlı olarak yürütülen faaliyetlerin iptali ile ilgili bir tartışmanın gündemde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Bizim açımızdan 2017’ye kadar verilen izinlerin süreçlerini tamamlamamasından kaynaklı olarak bir haklarının olmadığını düşünmekteydik” diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, tartışmanın, hukuki yanlarının tekrardan değerlendirileceğini kaydetti.

Üniversitelerin geleceğini sağlam zeminde tutmak ve haksız rekabeti önlemek için birlikte karar üreteceklerini belirten Çavuşoğlu, üniversite alanının hassasiyeti nedeniyle bunu ne muhalefetin ne de hükümetin siyaset malzemesi yapacağını söyledi.

“Tavrımız, var olan hukuka uyulmasıdır. Hukuksuz hiçbir şey yapmadık” diyen Bakan Çavuşoğlu, üniversitelerin gelişmesiyle ilgili yapılmış ve yapılacak icraatlar bulunduğunu belirterek, ortak duruş ve kararlılığı sürdüreceklerini belirtti.

Bir yanıt yazın