Kıbrıs

Töre: Yıllardır Kıbrıs Türk halkının insan hakları ihlal ediliyor

İnsan Hakları Platformu Direktörü Derya Beyatlı ve platform temsilcileri, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’yi ziyaret etti…

Ziyarete konuşan İnsan Hakları Platformu Direktörü Beyatlı, platformun 5 örgütün bir araya gelmesiyle ve insan hakları konularında çalışmalar yapmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Beyatlı, “Ziyaret sebebimiz, uluslararası sözleşmelerin meclisimiz tarafından onaylanıp iç hukuka dahil edildiği durumlarda, bu sözleşmelerin bizim yerel mevzuatımıza da aktarılmasını, ne şekilde yapılacağı, milletvekilleri ile görüşmek ve bu konularda çalışmalara katılmak istiyoruz” dedi.

Beyatlı önerilerini içeren dosyayı Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye takdim etti.

İnsan Hakları Platformu temsilcileri de çalıştıkları konular hakkında Başkan Töre’ye bilgi verdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ise konuşmasında, Kıbrıs Türklerinin temel insan haklarının 1957-1958’lerden beri sürekli ihlal edildiğine dikkati çekerek, BM ve Avrupa Birliği’nin buna sessiz kaldığını ifade etti.

Diğer ülkelerin yanı sıra bugün Ukrayna’da da yaşananları uluslararası insan haklarının savunamadığını söyleyen Töre, insanların ve toplumların yok edildiğini ve sadece bildiri yayınlamak gibi kınama şeklinde açıklamalar yapıldığını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkına birçok alanda ambargo uygulandığını ifade eden Töre, “uluslararası arenada ticaret yapmamız engelleniyor” dedi…

Töre, “Bu gerçekleri de görerek bir takım çalışmalar yapmak, yasalarımızda eksikler varsa tamamlamak veya yasa çıkarmak meclisin görevleri arasındadır” dedi.

Töre, “Rum tarafı KKTC’den mülteciler geçiyormuş, ben mülteci istemem diyerek KKTC’ye karşı ayrı bir kampanya yürütüyor. Rum tarafının bu tutumunu dikkate alarak çalışmalarınızda daha ileriye gitmenizi diliyorum. Birlikte yapabileceğimiz hususlar ne varsa yardımcı olmaya hazırız. Mülteci haklarını ve temel insan haklarını koruma bir insani görevdir” dedi.

Bir yanıt yazın