Dünya

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim tırmanıyor..

Yabancı basında yer alan bilgilere göre, Ukraynalı askerler ve Rusya destekli ayrılıkçılar arasındaki temas hattı boyunca yüzlerce top mermisi patladı ve binlerce insan Donbas bölgesinden tahliye edildi.

Kremlin’den yapılan en son açıklamada, “Batının Ukrayna için işgal tarihi vermesi provokasyondur, aksi sonuçlara yol açabilir” denildi. Bununla birlikte, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Olaylar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline doğru gidiyor” dedi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim tırmanırken yabancı basın Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesindeki bir şehir olan Donetsk’in merkezinde patlamalar duyulduğunu bildirdi.

AP haber ajansı, Ukraynalı askerler ve Rusya destekli ayrılıkçılar arasındaki temas hattı boyunca yüzlerce top mermisinin patladığını aktardı.

Sivillerin Donbas’ta bulunan Donetsk’ten, Rusya’nın Rostov şehrine tahliyesi de sürüyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ise eski askerler ve gönüllüler, sivil halka muhtemel bir savaş olasılığına karşı temel askeri eğitim veriyor.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı AntonyBlinken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal için sahte bir terör saldırısı, kimyasal saldırı ya da sivillere yönelik insansız hava saldırısını gerekçe gösterebileceğini söyledi.

Blinken, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, “Rusya, Ukrayna’yı işgali için sahte terör saldırısı üretebilir. Olaylar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline doğru gidiyor” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Biden, Ukrayna’da gelişen durumu izlemeye devam ediyor ve sahadaki olaylar hakkında ulusal güvenlik ekibi tarafından düzenli olarak bilgilendiriliyor. Ulusal güvenlik ekibi Rusya’nın her an Ukrayna’ya saldırabileceğini teyit ettiler” dedi.

Biden’ın, yardımcısı Kamala Harris’in Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda müttefik ülke liderleri ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi aldığını belirten Psaki, “Başkan  Ukrayna’daki durumla ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacak” sözlerine yer verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 2 saate yakın süren bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin yapıldığı saatlerde Kremlin’den açıklamalar geldi.

Kremlin, batının Ukrayna’nın işgaline ilişkin sürekli tarihler vermesini “provokatif” olarak niteledi. Bu açıklamaların aksi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.

Bir yanıt yazın