Kıbrıs

Üstel: Ambargoların kaldırılması için yoğun diplomasi trafiği başlatacağız

Başbakan Ünal Üstel, BRT’de yayınlanan ‘Manşet +’ programında gündemi değerlendirdi.

Üstel, UBP’nin her zaman büyük projelere imza attığını bu çerçevede göreve geldikleri günden itibaren yarım kalan projeleri tamamladıklarını Güzelyurt-Lefke, Girne-Lapta ve İskele-Karpaz gibi yarım kalan yolları bitirdiklerini, Yeni Ercan Devlet Havalimanı’nın da açıldığını anlattı.

Hükümetin 16 aylık dönemde, belediyeler reformunu gerçekleştirdiğini belirten Üstel, geline aşamda belediyelerin maddi sıkıntı kalmadığını söyledi.Üstel, halkın beklentisi olan Hal Yasası’nı Cumhuriyet Meclisi’nden geçirdiklerini ve ihaleye çıkacaklarını sanayi bölgeleri için de yasa hazırladıklarını belirtti.

Dövizdeki dalgalanmadan dolayı ekonomide sıkıntılar olduğunu, bunu rahatlatmak için de zaman zaman paketler açıkladıklarını anımsatan üstel, halkın alım gücünü ezdirmeden çalışmalar yaptıklarını anlattı. Üstel, “adım adım yarım kalan yasaları hayata geçireceğiz” dedi.

Üstel, Asrın Projesi ile gelen suyu tarımla buluşturacaklarını 10 gün sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın KKTC’ye geleceğini ve Güzelyurt’taki sulama projesini açacaklarını söyledi.

Ercan Havalimanı’nın açılışına da değinen Üstel, ufak tefek eksikliklerin de yıl sonuna kadar giderileceğini ifade etti.Yeni Ercan Havalimanı’nın 450 milyon Euro’ya mal olduğunu ifade eden Üstel, havalimanının tamamen çağdaş ve konforlu olduğunu ifade etti.Üstel, “yoğun diplomasi trafiği başlatacağız. Çünkü artık Ercan Havalimanına söylenebilecek birşey yoktur. Eskiden güvenlik zaafiyeti vardı. Bunun olmadığı artık görülecek” şeklinde konuştu.

“Ne kadar insan gelirsse. Turizm çarkları da ona göre dönecek” diyen Üstel, hükümet olarak yeni havayolu konusunun üzerine gideceklerini ve şartları zorlayacaklarını vurguladı.2012 yılından bu yana açılamayan Ercan havalanının kendilerinini açtığını söyleyen Üstel, Yeni Ercan Havalimanı’nın ekonomide beklenen katmadeğeri sağlayacağına işaret etti.Başbakan Üstel, 2045 yılında havalanının KKTCnin malı olacağını da vurguladı.Ufak tefek eksikliklerin havalimanının açılmasına engel olmadığını kaydeden Üstel, “ulaşımdaki ambargoyu kırmak için hukuk mücadelesine başlayacağımız bir dönemdir. Çağdaş bir havalimanına kavuştuğumuz için sevinmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Sporda ve ulaşımdaki ambargolara işaret eden Üstel, ambargolara karşı Türkiye Cumhuriyeti ile her türlü hukuk mücadelesini başlatacaklarını kaydetti.Üstel, Ercan Havalimanı’nın istenen noktaya gelmesinin ardından Deniz limanlarını da ele alacaklarını söyledi.Türkiye’de yaşayan nüfusun KKTC de oy verebilmesi konusuna da değinen Üstel, “İradelerini ülkemizdeki seçimlerde yansıtmaları için çalışma yapıp yasayı meclisten geçireceğiz. Bunu masaya yatıracağız. Ordaki insanımızın isteğidir” dedi.

Yarın Bakanlar Kurulu’nun toplanacağından bahseden Üstel, toplantıdaki ilk gündem maddesinin trafik olduğunu vurguladı.Üstel, kurulacak trafik komitesi ile ülkede meydana gelen kazaların irdeleneceğini, gerekli tedbirlerin alınacağını ve yasal boşlukların doldurulacağını anlattı.Elektrik konusuna da değinen Üstel, Aksa’ya 1 milyar 800 milyon TL, bankalara 600 milyon TL, 5 milyon TL de çek borcu ödediklerini belirtti.2015 sonrası Kıb-Tek’e hiçbir yatırım yapılmadığını kaydeden Üstel, geldikleri günden bu yana tüm borçları ödediklerini Kıb-Tek’in hiçbir yere borcu kalmadığını kaydetti.

Kablo ile elektrik getirilmesine ilişkin tarihi bir imza attıklarına işaret eden Üstel, “ülkemizde elektriğin arz güvenliğini sağlayacağız. Çift yönlü. Güneş enerjimizin de önünü açacağız” dedi.

Atılan imzanın bir yıl içerisinde kablo ile gelecek fizibilitenin çalışması olduğunu söyleyen Üstel, 5 yıl içerisinde enterkonekte sistem ile projenin tamamlanmış olacağını ve 5 yıl sonra elektrik sorunu kalmayacağını vurguladı.

Başbakan konuşmasında, “4 jeneratör bozuktu. Bugün yedi tanesi çalışır vaziyette. 8 jeneratör ve 1 buhar türbünü var. Jeneratörler yıprandı ve bunları yenileme zamanı geldi. Türkiye Cumhuriyeti’nden yeni jeneratörler talep ettik. Bütün çalışmalarımız gaza geçmek içindir. Önümüzdeki günlerde yapacağımız ziyaretlerle gazla çalışan bir santrali konuşacağız. Böylece teknecik santralinin gücüne güç katacağız” ifadelerine yer verdi.

Teknecik santralinin kalacağına işaret eden Üstel, kablo ile enerji gelse bile teknecik santralinin modern hale getirileceğini anlattı.Üstel, sosyal konut projesi çerçevesinde 26 Temmuz Çarşamba gününden itibaren 18 yaş üstü gençlerin yerel bankalara kredi için başvurabileceğini açıkladı.BRT

Bir yanıt yazın