Bilim ve TeknolojiDünyaManşet

Vasa Savaş Gemisinde Ölen Kadının Yüzü Canlandırıldı

Vasa savaş gemisi batığında bulunan ve DNA analizleriyle sanıldığı gibi erkek olmadığı anlaşılan kişinin yüzü yeniden canlandırıldı.
Yeni rekonstrüksiyon, Gertrude’u gri bir ceket ve kırmızı şapka giyerken gösteriyor, çünkü bu eşyaların parçaları İsveç’teki Vasa gemi enkazında iskeletinin yanında bulundu. C: Oscar Nilsson
İlk başta, araştırmacılar 17. yüzyıldan kalma gemi batığında bulunan bir iskeletinin erkek olduğunu düşündüler. Ancak bu yılın başlarında yapılan bir genetik analizin sonuçları, bu kişinin kadın olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, 1960’larda ilk seferinde Stockholm limanında batan 17. yüzyıldan kalma bir İsveç savaş gemisi olan Vasa’da yaklaşık 20 iskelet buldular. Bilim insanları, G olarak adlandırılan bu iskeletlerden birinin Gustav adını verdikleri bir erkek olduğunu belirlediler.

Bu yılın başlarında, bir genetik analiz G’nin erkek değil kadın olduğunu belirledi. Şimdi, yeni takma adı Gertrude olan G’nin rekonstrüksiyonu, 1628’deki gemi batmadan önce kadının neye benzediğini ortaya koyuyor.

Rekonstrüksiyonu üreten İsveç merkezli adli tıp sanatçısı Oscar Nilsson, “Yeni genetik analize göre öldüğünde 25-30 yaşlarındaydı, gözleri mavi, saçları sarı ve teni solgundu.” diyor.

Nilsson aslında 2006 yılında Gustav’ın yeniden canlandırmasını yapmıştı ve daha sonra bu kişinin kadın olduğunu öğrendiğinde şaşırmıştı. Ancak Stockholm’deki Vasa Müzesi için yeni bir rekonstrüksiyonla bunu düzeltmeye yardım edebildiği için mutlu oldu.

Adli tıp sanatçısı Oscar Nilsson, Gertrude’un rekonstrüksiyonunu oluşturmak için 3D vinil baskılı bir kafatası üzerine hamuru kil katmanladı.
“G’nin cinsiyeti evli olduğuna işaret ediyor. Yazılı kaynaklardan, yalnızca evli kadınların ve gemideki bir erkekle evli olanların bu ilk sefere binmesine izin verildiğini biliyoruz.”
Nilsson’ın elinde hâlâ bilgisayarlı tomografi taraması ve G’nin 2006 rekonstrüksiyonundan kalma kafatasının üç boyutlu plastik baskısı vardı. Dolayısıyla Gertrude ile kabaca aynı yaş ve kiloda olan modern İskandinav ve Kuzey Avrupalı kadınların bir grafiğinden çıkardığı Gertrude’un doku kalınlığını belirleyerek bunu temel aldı.

Bir yanıt yazın