DünyaManşet

Yeni 3D Tarama ile Titanic

Titanik’in ilk seferinde Atlantik Okyanusu’nu geçerken battığından yüz yıl sonra, derin deniz araştırmacıları enkazın tam boyutlu, 3D dijital taramasını oluşturdu.

Geçen yaz altı hafta boyunca, ekip, geminin her açısını keşfetmek için iki uzaktan kumandalı denizaltı aracı kullandı ve üç mil uzanan çevredeki enkaz alanını inceledi. Şampanya şişeleri, saatler ve ayakkabılar gibi yaklaşık 2.200 yolcu ve mürettebatın eşyaları hala deniz tabanında dağınık durumda.

Toplamda, iki denizaltı aracı Kuzey Atlantik’te 16 terabayt’tan fazla veri kaydetti – 715.000 görüntü ve yüksek çözünürlüklü bir video. Araştırmacılar daha sonra bu verileri yedi ay boyunca birleştirerek “her ayrıntıda Titanic’in birbirine eş bir dijital kopyasını” oluşturduklarını belirtiyor. Bu süreç hakkında bir belgesel film yapan Atlantic Productions’ın lideri Anthony Geffen, Associated Press’in Sylvia Hui’ye şunları söyledi. Sonuç olarak, seri numarası dahil olmak üzere geminin pervanesindeki en küçük detayları gösteren son derece ayrıntılı bir model ortaya çıktı.

Magellan şirketinin lideri olan derin deniz araştırma şirketi Magellan’ın 3D görüntüleme uzmanı Gerhard Seiffert, “Bu, hiç kimsenin daha önce görmediği Titanic” olduğunu söylüyor. 10 Nisan 1912’de Titanic, İngiltere’nin Southampton kentinden hareket ederek New York’a doğru batıya yol aldı. Gemisi 14 Nisan’da Newfoundland yakınlarında bir buzdağına çarptı ve sadece birkaç saat içinde battı. Kazada 1.500’den fazla yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Enkazı ilk kez 1985’te bulunan gemi, Kanada kıyılarından yaklaşık 435 mil uzaklıkta, suyun yüzeyinin 12.500 fit (2.4 mil) altında bulunuyor.

Model tamamlandıktan sonra, yaratıcıları Titanic araştırmacılarının meşhur felaket sırasında ne olduğunu daha doğru bir şekilde bir araya getirebilmelerini umuyor. Geminin tarihine ilgi duyan herkes, Magellan’ın açıklamasına göre, suyun boşaltıldığı gibi geminin içinde sanal olarak dolaşmak için modeli kullanabilecek.

Bir yanıt yazın