Dünya

Yeni Başbakan Sunak, Kral 3. Charles’tan hükümeti kurma görevini aldı

İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’tan hükümeti kurma görevini aldı.

Başbakan olarak ilk konuşmasını başkanlık konutu 10 numaranın önünde yapan Sunak, “Ekonomik bir krizin içerisindeyiz. Ülkeyi birleştireceğim” dedi.

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden 20 Ekim’de istifasını açıklayan Liz Truss, Başbakanlık Konutu 10 Numara önünde son kez ulusa sesleniş konuşmasının ardından ingiltere Kralı Charles’a istifasını sundu.

Truss’ın ardından Kral 3. Charles’la bir araya gelen Sunak, Kral’dan hükümeti kurma görevini aldı ve böylelikle resmen İngiltere’nin yeni başbakanı oldu.

Sunak, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 8 Eylül’de hayatını kaybetmesinin ardından tahta geçen “Kral 3. Charles’ın hükümeti kurma görevini verdiği ilk başbakan” olarak da tarihe geçti.

43 yaşında olan ve 200 yıldan fazla bir süredir ülkenin en genç  ideri olan Sunak’ın derhal bir Kabine atamaya başlaması ve ekonomik durgunluğa doğru kayan bir ekonomiyle başa çıkması bekleniyor. Bu yılki üçüncü Muhafazakar Parti lideri, Truss’un kısa dönemi İngiltere’nin zaten zor olan ekonomik görünümünü zayıflattıktan sonra, parçalanmış bir iktidar partisini de birleştirmeye çalışacak.

Sunak, yaptığı konuşmada, selefinin hatalarını kabul etti ve gündeminin merkezine “ekonomik istikrar ve güven”i yerleştirme sözü verdi. “Derin ekonomik kriz”le şefkatle yüzleşeceğini ve hükümetinin temel noktasının “dürüstlük, profesyonellik ve hesap verebilirlik”e dayalığı olduğunu aktardı.

NTV

 

Bir yanıt yazın