ManşetTürkiye

Yunanistan’da başladı Türkiye’ye de sıçradı

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da başlayan sahillerdeki işletmelerin şezlong hakimiyetine karşı başlayan ‘Havlu Hareketi’ komşudan Türkiye’ye de sıçramış oldu.

Türkiye ve diğer ülkelerde kıyıların halka açık olması gerekirken değişik yöntemlerle bunu kısıtlanması, ücretli hale getirilmesi yanında buralara yaşanan aşırı kalabalığa yerel halkın tepkileri havlu ve şezlong savaşları ile sorun yayılıyor.

Sorun İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz’de büyüyerek yayılıyor.

Konuyla ilgili olarak kiki ülkelerde yerel halkın plajlardan daha çok yararlanması kapsamında bazı düzenlemelere gidilirken kimi ülkelerin bazı bölgelerinde plajları kullanan kişi sayısına kısıtlama getirildi. Sorun öyle bir hal aldı ki İspanya Malaga bölgesinde bir otel bu alanda yaşanan kavgalara çözüm olarak plajda hakem görevi yapacak birini görevlendirdi.

Türkiye dahil birçok ülkede son dönemde bu alandaki uygulamaların plajları ücretli hale getirmeye yönelik hazırlıklar kapsamında zemin oluşturma amaçlı olduğu savunuluyor.

Bu arada Türkiye’de Kıyı Yasası gereğince plajların kamuya açık olması anayasal haklardan olduğu plajlar değişik yöntemlerle ücretli hale getiriliyor. İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Gücücek Koyu’nda plaj işletmesine karşı çıkan bölge sakinleri, ihalenin iptal edilmesi için eylem yaptı.

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Gücücek Koyu, geçtiğimiz ay Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından plaj işletmesi olmak üzere ihaleye açılmıştı. Koyu korumak için 2017 yılında kurulan GÜDODER, ihaleye katılarak 56 milyon liralık en yüksek teklifi vermişti. Paranın ödenemeyecek bir tutar olduğunu karar veren dernek, ihalenin iptali için mücadeleyi sürdürüyor.

Bir yanıt yazın