Kıbrıs

Arıklı: KKTC’nin bilişim adası olması yönündeki çalışmalar hızla sürüyor

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nu (BTHK) ziyaret etti.

Bakan Arıklı’ya ziyarette kurumun yeni hizmet binası ve yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler aktarıldı.

Ziyarette, kurumun Lefkoşa’nın Aydemet bölgesinde yer alan yeni hizmet binası ile ilgili bir de sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından konuşan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın internet servis sağlayıcılarının kullandığı frekanslarda genişleme yaparak daha hızlı internet verilebilmesi yönündeki açılımlar öngördüğünü belirterek bu yöndeki çalışmalara başladıklarını söyledi.

Önümüzdeki günlerde ciddi açılımlar olacağını ifade eden Bürüncük “Gündemde olan 4G ve 5G ihaleleri olsun, fiber altyapı olsun, siber güvenlik bilişim suçları olsun tüm bu konularla ilgili bakanı bilgilendirip görüş ve önerileri ile talimatları doğrultusunda çalışmalarımıza yön verme fırsatı doğmuştur” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, hükümet olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bilişim adası olması hedefini ortaya koyduklarını belirterek bu yöndeki çalışmalarını hızla devam ettirdiklerini söyledi.

Arıklı, BTHK’nın KKTC’nin belki de en ciddi çalışan ve görevini layıkıyla yerine getiren bir kurum olduğunu ifade etti.

Bakan Arıklı, fiber sisteme ve 5G’ye geçişi çok kısa süre sonra bitirmeyi düşündüklerini söyledi.

Arıklı konuya ilişkin şunları söyledi:

Geçtiğimiz gün Bakanlık’ta yapılan toplantıda internet altyapı sağlayıcılarının bir talebi vardı o talep doğrultusunda 5 Gigahertz’den 60 Gigahertz’e geçilmesi konusunda çok acil bir eylem yapılmasını rica etmiştim. Gereken çalışma yapıldı ve internet sayfasından tüzük değişikliği yayınlandı. Çok kısa bir süre içerisinde bu bittikten sonra artık evlerdeki internetin daha hızlı olabileceğini düşünüyoruz. Bu ara bir çözümdür.

Asıl çözüm fiber sisteme geçiş ve 5G’ye geçiş olacaktır. Ona da çok kısa süre sonra bitirmeyi düşünüyoruz. Şayet KKTC bir turizm merkezi ise gelen turistler hızlı internet ister, KKTC bir bilişim ve üniversite adası olacaksa gerek öğrenciler gerekse bu konuda çalışanlar çağdaş teknolojiye dayalı bir internet sistemi ister. Bu konuda da BTHK’yaimkan verildiğinde neler yapılabileceğini görebileceğiz. Biz Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız.”

Bir yanıt yazın