Manşet

TMT Şehitlerini anma ve ağaçlandırma töreni düzenlendi

 

TMT Şehitlerini anma ve ağaçlandırma töreni yapıldı.

Dikmen’deki İstihkam Taburu arazisinde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Komutanlar, Gaziler, Muharip Dernekler, şehit aileleri ve diğer yetkililer katıldı.

Tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İstihkam Teğmen Mehmet Doğancan Cesur, Kıbrıs Türkü’nün uzun yıllar Rum Yunan ikilisine karşı varolma mücadelesi verdiğini anımsatarak Türk Mukavemet Teşkilatı’nın ise bu direnişim sembolü olduğunu vurguladı.

TMT’nin kurulduğu andan itibaren adada Türk varlığını koruma adına mücadelesini sürdürüdüğüne işaret eden Cesur, bu mücadelenin sonucunda adada bir Türk Devleti kurulduğunu kaydetti.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora da bugünlere kolay gelinmediğini belirterek, “Volkan idik TMT olduk sonra Mücahit olduk tüm süreçlerde hedefi Enosis olan terör örgütleriyle mücadele ettik” dedi.

TMT’nin, Kıbrıs Türk Halkının varlığının devamını sağlamak için kurulduğunu belirten Bora, tüm yaşamları boyunca Türk milletinin varlığının devamını sağlama mücadelesi verdiklerini anlattı.

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal ise din adamlarının her zaman için barışın temsilcileri olması gerektiğini belirterek, din adamlarının işinin savaş değil barışı tesis etmek olduğunu vurguladı.

Törende son konuşmayı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasına şehitleri anarak başladı.

 

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılı kapsamında Boğaz Şehitliği’ndeki tören sonrasında ise Kıbris Türkünün varoluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olan TMT şehitlerini anma törenine katıldığını belirten Tatar, voroluş mücadelesi uğruna şehit düşenleri minnetle anmak istediğini söyledi.

Adayı Yunanistan’a bağlamak isteyen Enosisçi’lere karşı verilen büyük mücadeleyi anımsatan Tatar, o dönemde ortaya konulan efsanevi direnişin unutulmayacağını vurguladı.

Kıbrıs’ta bulunması gereken çözüm için Kıbrıs Türk tarafının her zaman iyi niyetli olduğunu ancak aynı tutumu karşı taraftan görmediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, uzun yıllardır devam eden müzakerelerin artık yeni koşullarla ileriye taşınması gerektiğinin altını çizdi.

“Yanyana yaşayan 2 Devlet Modeliyle ileriye gitmek istiyoruz” diyen Tatar, Türk tarafının bundan böyle ancak eşit statüsünün kabulü sonrası masaya oturabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Antalya’da gerçekleştirilen Diplomasi Formuna da atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Forumda da yeni siyaseti geliştirecek adımlar attıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından tören ağaç dikimi ve izaz ikramla sona erdi.

Bir yanıt yazın