Kıbrıs

Bayramın vazgeçilmez tatlısı ‘Baklava’ ilgi görüyor

Baklava bayram sofralarının vazgeçilmezleri arasında….

Yapımı ustalık ve özen isteyen bu tatlı, son yıllarda değişik çeşitleriyle de ilgi görüyor.

Güzelyurt’ta yıllardır baklavacılık yapan Barış Çağdaş, yaptığı üretimi ’ye anlattı.

Çağdaş, 30 yıldır baklava üretimiyle uğraştığını belirterek, bu işin titizlik ve özveri istediğine vurgu yaptı.

Gelişen teknolojinin baklava üretimine de yansıdığını kaydeden Çağdaş, son teknoloji makinelerle artık baklava hamurunun el değmeden üretildiğini söyledi.

Çağdaş, makineler sayesinde daha hızlı daha verimli ve daha titiz bir üretim yapıldığının altını çizerek, hamurun hazırlanmasının ardından geriye kalan üretimin ustaların marifetli elleri ile hazırlandığını ve yaklaşık 12 çeşit üretim yapılabildiğini ifade etti.

Baklavanın en önemli şeyinin hamuru olduğunun altını çizen Çağdaş, hamurda un, yumurta, tereyağı ve su, şerbette ise pancar şekeri ve su haricinde hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığını anlattı.

Çağdaş, Türklerle özdeşleşmiş bu tatlının gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaparak, özellikle son dönemlerde çalıştıracak çırak bulamadıklarını, öğrenmek isteyen gençlere kapılarının açık olduğunu kaydetti.

Klasik kuru baklavanın yanısıra bugünlerde soğuk baklavanın da revaçta olduğuna dikkati çeken Çağdaş, baklavanın bayram dönemlerinde çok fazla tercih edildiğini söyledi.

Bir yanıt yazın