Genel

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: ‘Hükümeti kurma görevini yemin töreni sonrası vereceğim.’

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, meclise girmeye hak kazanan parti başkanları ve Başsavcı ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.Tatar, hükümet kurma görevini meclisin toplanması ve yemin töreninin ardından vereceğini, mevcut hükümetin şu an görevde bulunduğunu söyledi.

Seçim yasaklarının yeni hükümet kurulana kadar devam edeceğini ifade eden Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun yemin töreninin ardından istifasını sunacağını, kendisinin de Sucuoğlu’na yeni hükümeti kurana kadar geçici görevlendirme vereceğini belirtti.

Tatar, seçim sonuçlarının hayırlara vesile olmasını temenni ederek, bugün parti başkanlarıyla süreci değerlendirme fırsatı bulduğunu, süreci hızlandırmak için parti başkanları ve heyetleriyle görüşmeler yaptığını belirtti. Yemin töreninden sonra iş başı yapabilecek hükümetin, yeni seçilen meclisten güven oyu alması gerektiğine dikkat çeken Tatar,şu andaki Sucuoğlu hükümeti ve Meclis’in halen görev başında olduğunu kaydetti.

YSK’nın kesin sonuçları ilanının ardından 10 gün sonra Meclis’in toplanacağını, yemin töreni sonrası da görevlendirme yapılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, resmî görevlendirmenin 15 gün sonra olabileceğini, hükümeti kurma çalışmalarının başlamış olduğunu

Açıklamalarının devamında Tatar, devletin, cumhuriyetin istikrara icraata ihtiyacı olduğunu, uzun ömürlü bir meclis ve hükümetin bu süreçte önemli olduğuna dikkat çekti.

Seçime katılan, seçimlerin başarıyla demokratik olgunluk içinde tamamlanmasını sağlayan herkese teşekkür eden Tatar, seçime katılımın az olmasına rağmen Kıbrıs Türk halkının iradesini ortaya koyduğunu ifade etti. Seçim listesinde yurt dışında birçok vatandaş bulunduğuna da dikkat çeken Tatar, Meclis’in yeni dönemde bunu ele alıp, vatandaşların olduğu yerde oy kullanmasını sağlayabileceğini söyledi. Covid salgını dolayısıyla da seçime katılımda düşüş yaşandığını ifade eden Tatar, seçilen milletvekillerine, vatandaşlara ve iradenin ortaya çıkması için çalışan herkese teşekkür etti.

Sürecin iyi yönetilmesi, meclisin, hükümetin istikrarlı çalışması, reformlar, tedbirler gerekiyorsa yapılabilmesi için çalışmanın önemine işaret eden Tatar, Türkiye’nin de desteğiyle bu sıkıntılardan nasıl çıkılır konusunda yeni hükümete görevler düştüğüne dikkat çekti ve bir an önce yeni hükümetin kurulmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Maraş’a karşılık ‘Ercan’ ” açıklamalarının sorulması üzerine, “Basında çıkan konulara itibar etmediklerini, bu konuların ciddi konular olduğunu, esas meselenin egemenlik, egemen eşitlik” olduğunu söyledi. Rum tarafının yaptığının; Kıbrıs Türk halkının egemenliği olmadığını göstermeye çalışmak olduğunu ifade eden Tatar, basına yansıyan konunun hiç inandırıcı gelmediğini, konuyu dikkate bile almadıklarını kaydetti.

Bir yanıt yazın