Bilim ve TeknolojiManşetTürkiye

Kütahya’da Yunan tanrıları Eros, Dionysos ve Herakles’e ait heykel başları bulundu

Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara dayanan ve tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yapıları ile dönemin metropolislerinden biri olduğu düşünülen antik kentte kazılar, Penkalas Çayı’nda yoğunlaştırıldı.

Son kazı çalışmalarında 2 metre 10 santim yüksekliğindeki erkek heykelini korumaya alan arkeologlar, Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen ‘Eros’, şarap tanrısı ‘Dionysos’ ve yarı tanrı ‘Herakles’in heykel başlarını gün yüzüne çıkardı.

Penkalas Çayı’ndaki kazılarda Roma dönemine ait 2 No’lu mermer köprünün restorasyonunun tamamlandığını kaydeden Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde görevli, Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, tamamen yıkılan 3 No’lu köprüde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Her gün yeni esere ulaşıldığına dikkat çeken Coşkun, şu bilgileri paylaştı:

“2022 yılında köprünün bulunduğu alanda yaptığımız çalışmalarda bizi oldukça heyecanlandıran sürpriz buluntularla karşılaşmaya devam ettik. Bir önceki sezondan beri bu alanda bol sayıda irili ufaklı çeşitli mermer heykel parçaları buluyorduk ki bunlardan bazıları, tam olsalar yükseklikleri 3- 3,5 metreyi bulacak parçalar.”

Erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisine ait çeşitli heykel başlarına da ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti: “Bunların içerisinde öne çıkan eserlerin başında yaklaşık 40 santimetre yüksekliğindeki bir ‘Dionysos’ başı. Bunun çok benzer örneğini bir sezon önce bulmuştuk.”

Bir yanıt yazın