Bilim ve TeknolojiDünyaManşet

Müjdeli haber, depremler önceden bilinecek

Dünyaca ünlü bilim dergisi Science’da yayımlanan bir çalışma büyük depremlerden 48 saat önce faylarda meydana gelen anormalliklerin tespit edilebildiğini ortaya koydu. Gelişmeleri değerlendiren yer bilimcilere göre deprem ölçümlerinde kullanılan teknolojilerin geldiği aşama son derece umut verici.

Her büyük depremden sonra alanında uzman yerbilimcilerin kırılan fayla ilgili yıllar öncesinden yaptığı uyarılar gündeme geliyor. Herkesin cevabını aradığı tek bir soru var; depremin yerini ve saatini önceden bilmek ne zaman mümkün olacak? Bilim insanları bugüne kadar mevcut teknolojilerle bunu bilmenin mümkün olmadığını söylerken dünyaca ünlü bilim dergisi Sience’da yer alan bir araştırma sonuca çok yaklaşıldığını ilan etti.

Fransız sismologlar Quentin Bletery ve Jean Mathieu Nocquet’nin araştırmasına göre uydulardan edilen GPS verilerinin incelenmesi sonucunda büyüklüğü 7.0 ve daha üzeri olan depremlerden 48 saat önce meydana gelen anormallikler tespit edilebiliyor. Bu anormalliklerin bir “öncül aşama” olduğunu ifade eden bilim insanları şimdiye kadar meydana gelmiş büyük depremlerin öncesindeki hareketleri inceledi ve sonuçların yaşanan büyük depremle tutarlı olduğunu ortaya koydu. Ancak araştırma, ölçümlerde kullanılan aletlerin depremin önceden tespit etmek için 50 kat daha hassas olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Bir yanıt yazın