KıbrısManşet

TÜRKİYE’DE RÖTAR 3 YIL İSE BİZDE 20 YIL

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, geçtiğimiz günlerde gençlerin ev sahibi olması amacı ile TOKİ ile bir görüşme gerçekleştiğini belirtmişti. Ama görülen o ki TOKİ, Türkiye’de söz verdiği evleri teslim etmekte zorlanıyor. Hal böyleyken KKTC’ye bir konut projesi yapımı bu yıl başlasa ve teslimi 2026’da öngörülse, bu rötarla birlikte 10 yılı bulacak gibi duruyor. İstikrarlı bir yönetimin olduğu Türkiye’de bile bu denli gecikmeler yaşanabiliyorsa ülkemizde bu gibi konut projelerinden faydalanmak bir hayal ürünü diye tabir ediliyor.

Urfa’da, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 2 yılda teslim edeceğini duyurduğu konutları, 3 yıl geçmesine rağmen temelini bile atmadı.

Söz konusu konutlar için müracaat eden vatandaşlar projenin iptal edildiği endişesi yaşarken TOKİ’nin bu konuda hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekti.

Şanlıurfa da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilmesi planlanan ve kamuoyuna Türkiye’nin en büyük konut projesi olarak takdim edilen “100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi”nde kura çekimleri sonucu hak sahibi olan vatandaşlar, yaklaşık 3 yıldır evlerinin yapılıp teslim edilmesini bekliyor.

Şanlıurfa (küçükler) projesinde yer alan konutlar için yaklaşık 3 yıl önce 2+1 konut için beş yüz TL (500 TL) 3+1 konut için ise bin TL (1000 TL.) ödeme yapan ve kura çekiminde hak sahibi olan vatandaşların konutlarının temeli bile atılmadı.

Binlerce hak sahibi vatandaşın dört gözle teslim edilmesini beklediği konutların yıllardır inşaatına bile başlanmaması akıllarda soru işareti bırakıyor.

100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi ne yazılan, kayıt parası ödeyen ve 2 yıl içerisinde konutlarının teslim edileceği söylenen vatandaşlarımız için yapılacak olan konutların temelinin bile atılmamış olması vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı.

ERHAN ARIKLI: “TOKİ İLE GÖRÜŞTÜK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı TOKİ evleri için müjde vermişti. Bilindiği üzere Arıklı geçtiğimiz günlerde, gençlerin ev sahibi olması için Türkiye’deki TOKİ ile görüştüğünü söylemiş, Soyal Konut Biriminin protokolde kendilerine ait olduğu halde oraya atama yapamadıklarını kaydetmişti. Türkiye’de bile geciken Toplu Konut projeleri, söz verilip yıllar geçmesine rağmen hâlâ teslim edilmeyen binalar dururken, ülkemizde nasıl böyle bir atılım olacak merak konusu.

Arıklı Mart 2022’de yaptığı bir açıklamada, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda gerçekleştirmek istediği projeler ve reformlarla ilgili bilgi vererek, 3G’den 4,5G veya 5G’ye geçiş, yarım kalmış karayollarının tamamlanması ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile anlaşarak gerçekleştirilecek toplu konut projelerini hayata geçirmek olarak sıralamıştı.

İZMİR DEPREMZEDELERE DE TOKİ EVLERİ HÂLÂ TESLİM EDİLMEDİ

İzmir’de iki sene önce meydana gelen deprem sonrası evlerini kaybeden depremzedelere TOKİ tarafından tamamlanarak teslim edilmesi gereken evler eksik bırakıldı.

31 Ocak itibarıyla evler geçici kabulle teslim edildi ve dairelere girip eksiklerin müteahhit firmaya bildirilmesi istendi. Her dairede en az 20 ‘den fazla eksik veya kusur bulunuyor. Binanın genelinde elektrik bile henüz bulunmuyor.

ELAZIĞ’DA DEPREMZEDELERİNE DE TOKİ EVLERİ HÂLÂ TESLİM EDİLMEDİ

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Yemişlik’te 6. Etap deprem konutları yapılmaya başlandı.

Tamamlanan ve kuraları çekilen 6.Etap Yemişlik 6. Etap TOKİ konutlarının anahtar teslimleri 15 Mart – 29 Nisan 2022 tarihleri arasında yapılacaktı ama henüz teslimi yapılmadı. Erteleme tarihi de açıklanmayan konutların eksiklerinin ne zaman tamamlanıp teslim edileceği bilinmiyor.

TUNCELİ-OVACIK’TA 2017’DEN BERİ YAPIMINA DEVAM EDEN TOKİ EVLERİ HENÜZ TESLİM EDİLMEDİ

Dersim’in Ovacık ilçesinde TOKİ tarafından 2017 yılında yapımına başlanan ve 2019 yılında teslim edilmesi planlanan 320 dairelik konutların hâlâ hak sahiplerine teslim edilmedi.

Tunceli’nin Ovacık İlçesinde dar gelirli vatandaşlar için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 2017 yılında yapımına başlanan ve 2019 yılında teslim edilmesi planlanan 320 dairelik konutlar, gelinen nokta itibariyle halihazırda tamamlanmadığı için hak sahibi vatandaşlara büyük bir mağduriyet yaşamakttığı biliniyor. Son olarak 2022 Mayıs ayında teslim edileceği söylenen evler henüz teslim edilmedi.

TOKİ projelerinden yararlanan veya yararlanmayı bekleyen vatandaşlar, bir kısmı “memnunuz” yorumları yapıyor bir kısmı ise genel anlamda mağduriyetlerini dile getiriyor.

Bir yanıt yazın